Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jádro, plyn, uhlí, slunce, voda, vítr... Hlavně objektivitu

Jádro, plyn, uhlí, slunce, voda, vítr... Hlavně objektivitu

Elektrická energie je pro život drtivé většiny lidstva nepostradatelná. Na jejím základě, nebo alespoň za jejího přispění, probíhá veškerá naše činnost a považujeme ji dnes již za samozřejmost.

Do začátku 19. století využívali lidé převážně obnovitelné zdroje paliv a energie. Ať již šlo o biomasu, práci zvířat, lidí, vody, větru, slunečního záření… Spotřeba energie byla do této doby neporovnatelně nižší než dnes, výroba této energie byla takřka bezodpadová.
V roce 1850 připadlo na fosilní paliva a vodní energii pouze 11,5 % spotřeby veškeré energie světa, v roce 1910 však již 69 % a dnes asi 89 % (včetně jaderné energie). Je to výsledek průmyslové revoluce a vědeckotechnického rozvoje 19. a 20. století.
Každý zdroj elektřiny lze hodnotit z mnoha hledisek, pokud se ale takové hodnocení soustředí jen na přednosti jednoho typu energie nebo jen na nevýhody jiného zdroje, není to asi objektivní porovnání. To platí samozřejmě všeobecně, i pokud se srovnává jaderná energetika a energetika založená na spalování fosilních paliv. V soucasné dobe se stále casteji a masivneji objevují informace, které jsou zamereny predevsím na popisy výhod alternativních zdroju energie nebo naopak jen na nevýhody jádra a uhlí, a snaha o jejich útlum má mnohdy jen ideologický duvod.
V časopise All for Power se snažíme právě o toto objektivní hodnocení. Životní prostředí je totiž negativně ovlivňováno všemi zdroji energie. Námitky lze uplatnit vůči veškerým velkým zdrojům, a to vzhledem k jejich vlivu na okolní krajinu, vůči spalovacím technologiím - zejména vzhledem k emisím skleníkových plynů. U jaderných zdrojů lze mít námitky k úrovni jaderné radiace, radiační (ne)bezpečnosti a fenoménu nazvanému "jaderný odpad". Existují však technické a ekonomické námitky i vůči alternativním zdrojům, jako je například vodní energie, spalování biomasy a využití solární energie. Ty směřují třeba proti enormním nárokům na zábor území, energeticky náročné výrobě slunečních kolektorů a podobně.
O tom všem chceme v časopise All for Power informovat. O kladech i záporech všech zdrojů energií. Věříme, že se nám podaří vznést objektivní pohled na problematiku, podpořený především odbornými a faktickými, politikou a ideologickými předskudky, neovlivněnými informacemi.

Stanislav Cieslar

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů