Úterý, 23. dubna 2024

ČEZká cesta do Kodaně

ČEZká cesta do Kodaně

Senát minulý týden připravil rozpočet o desítky miliard korun za emisní povolenky. Ty po schválení "klimatického" přílepku k novele zákona o spotřební dani připadnou elektrárenským společnostem, zejména ČEZ. Zároveň evropští ministři životního prostředí ve stejné době ve švédském Ăůre debatovali o tom, jak se budou jednotlivé země unie podílet na financování chystané kodaňské klimatické dohody. Obě události spolu bohužel přímo souvisí.

Evropská rada se v prosinci 2008 shodla, že polovina příjmů získaných z prodeje emisních povolenek má jít zpátky do boje proti změně klimatu. "Spravedlivý díl" peněz, jež mají rozvojovým zemím pomoci s adaptací na klimatické změny, přitom nebude možné najít jinde než právě ve výnosech z aukcí povolenek. Debata o finančních zdrojích na tento účel byla zahájena ještě za našeho předsednictví, Švédsko ji chce ukončit letos v říjnu, před kodaňskou konferencí. Je přitom krajně nepravděpodobné, že by Česko dostalo úlevy ze spolufinancování evropského závazku proto, že již své povolenky rekordně rychle rozdalo elektrárenským firmám.

Česká debata o klimatickém přílepku se ale soustředila v podstatě pouze na dvě otázky. Jednak na potenciální rozpor s českou ústavou (podle dřívějších nálezů Ústavního soudu není možné k zákonům přidávat novely jiných zákonů, které s obsahem "nosiče" nesouvisejí). Druhým tématem pak bylo, že časové termíny pro využití bezplatných povolenek jdou na ruku především ČEZ, který má již řadu rozvojových projektů v šuplíku. Poslanci i senátoři však zcela opomněli fakt, že o peníze z prodeje emisních povolenek přijde státní rozpočet, který je bezpochyby bude potřebovat - například právě na již zmíněné spolufinancování evropské pomoci rozvojovým zemím.

Zajímavé je, jak možnost rozdat povolenky zdarma vznikla. Když se totiž na konci roku 2008 schvaloval klimaticko-energetický balíček, unie ve strachu, co by s balíčkem mohlo udělat české předsednictví, do textu směrnice přidala výjimky pro Polsko a Česko. Podle ní budou tyto země moci zdarma přidělit část povolenek v letech 2013 - 2020. Jedním dechem mnozí dodávali, že nevěří tomu, že by se některá vláda dobrovolně připravila o tak významný příjem státního rozpočtu. Český parlament to však - na popud ČEZ - udělal.

Stát se tak v roce 2013 dobrovolně vzdá 70 procent příjmů z aukcí povolenek. Parlament přitom rozhodl bez konzultace s vládou. Přijatým přílepkem bude nejenom na několik let oslaben rozpočet, ale také se významně snížil prostor, který bude mít vláda vzešlá z říjnových voleb pro dojednání finanční kapitoly kodaňské klimatické dohody. Chápu, že takové ohledy nemusí mít firmy, které si minulý týden na léta dopředu zajistily slušné příjmy. Politiky, kteří usilují o účast ve vládě, jejíž premiér českou delegaci do Kodaně povede, by to ale zajímat mělo.


Jan Dusík
Autor je prvním náměstkem ministra životního prostředí

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů