Středa, 24. dubna 2024

Začal tendr na dostavbu Temelína

Začal tendr na dostavbu Temelína

ČEZ hledá firmu, která na jihu Čech postaví dva nové jaderné bloky. Polostátní gigant zatím nemá souhlas vlády ani posouzení EIA.

Polostátní ČEZ rozjel výběrové řízení na firmu, která postaví dva nové jaderné bloky v Temelíně na jihu Čech. A to přesto, že doposud nezískal potřebná povolení a dostavbu elektrárny zatím neschválila vláda. Kabinet také dosud nerozhodl o nové státní energetické koncepci, která vychází ze závěrů Pačesovy komise.

Chybí také posouzení vlivu stavby na životní prostředí, na němž se kromě ministerstva životního prostředí bude podílet i Německo a Rakousko.

ČEZ tvrdí, že vyhlášení tendru není nevratnou záležitostí a že pouze připravuje administrativní kroky, které směřují k rozšíření elektrárny.

Firmy se mohou do soutěže přihlásit do konce října. O tom, kdo nový Temelín nakonec postaví, se podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže rozhodne během dvou tří let.

Mezi nejpravděpodobnější účastníky soutěže patří ruský Atomstrojexport, americký Westinghouse, francouzská Areva a japonská Mitsubishi spolu s německým Siemensem.

Zatím není ani jisté, na kolik výstavba dvou nových bloků vyjde. "Kdybychom předem uvedli cenové rozmezí, oslabili bychom si pozici před výběrovým řízením," říká Kříž. Už dříve se spekulovalo o částce 250 miliard korun.

"Budou to stovky miliard korun," připouští Kříž.

Vítězi se nicméně neotevře cesta jen ke stavbě na jihu Čechu. Podle zadávací dokumentace totiž ČEZ počítá s tím, že by úspěšnou firmu mohl oslovit i se stavbou dalších tří jaderných bloků kdekoliv v Evropě. ČEZ je například partnerem slovenské vlády v projektu výstavby nových bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích zhruba za sto miliard korun.

Nové reaktory mají v Temelíně stát podle oznámení o zakázce do konce roku 2020, ČEZ nicméně odhaduje, že stavba elektrárny, včetně administrativního procesu, bude trvat zhruba 15 let.

Nové temelínské bloky - stejně jako ty současné - mají být postaveny na koncepci tlakovodního lehkovodního reaktoru.

ČEZ chce mít výkonnější bloky, než jsou ty současné, proto stanovil spodní hranici výkonu na tisíc megawattů. Konkrétní typ bloků a jejich výkon budou výsledkem veřejné zakázky. "Pokud bychom už nyní stanovili konkrétní výkon, v podstatě bychom předvybrali vítěze," uvedl Kříž.

Proti budoucí výstavbě nových temelínských bloků se už ozvaly ekologické organizace. Vadí jim hlavně příliš nízká, zákonem omezená odpovědnost provozovatele za případné škody, nevyřešené ukládání jaderného odpadu i nepřiměřeně vysoké investice do výstavby nových bloků. Ty mohou podle ekologů vystoupat až na 551 miliard korun.


JE Temelín

největší elektrárna v česku
Jaderná elektrárna v Temelíně je největším energetickým zdrojem v Česku, elektřinu vyrábí od roku 2002. Proud do sítě standardně dodávají dva bloky, každý s instalovaným výkonem tisíc megawattů.

31,8%
podíl jádra na výrobě proudu
Obě tuzemské elektrárny - vedle Temelína i Dukovany - loni vyrobily celkem 26,6 GWh elektřiny.

97 mld.
cena za "původní" temelín
První dva bloky stály zhruba 97 miliard korun. V polovině 80. let byly náklady odhadovány
na 40 miliard Kčs.

77%
Podpora dostavby Temelína
Podle březnového průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura STEM, jsou pro dostavbu tři čtvrtiny Čechů.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů