Pátek, 26. dubna 2024

Přírodní krásy a památky ve střední Itálii

Přírodní krásy a památky ve střední Itálii
Přímořské letovisko Campomarino Lido je součástí menšího regionu Molise, rozkládající se mezi Abruzzem a Puglií. Stará část města se rozkládá na útesu nad novým městem, podél kterého se táhnou dlouhé písečné pláže.

Město má svou historii, nachází se zde dva kostely u každého se rozkládá malé náměstí. Na náměstíčku je spousta krámků a obchodů s nejrůznějším zbožím. Také místí trh, který je v tomto městě každý den s čerstvým ovocem a zeleninou a výhodnějšími cenami, než v obchodech, nesmíte opomenout.
Trhovci nabízejí své dary přírody brzy ráno a trh trvá do pozdních odpoledních hodin.

Letovisko nabízí spoustu pizzérií a také restaurací. Samozřejmostí každé této restaurace jsou typické italské těstoviny, ke kterým si dejte z některých vynikajících italských vín. V restauracích nezapomeňte na místní specialitu, rybí polévku Brodetto. Tato polévka je podobná polévce, která se servíruje také ve Francii.

Přírodní krásy a památky ve střední ItáliiJe tady také spousta stánků s vynikající italskou zmrzlinou, vynikající chutě a různých příchutí. Letovisko je vhodné pro milovníky cykloturistiky ,kteří si zde přijdou na své, je zde plno cyklistických stezek, které se táhnou podél pláží.
 
Před plážemi jsou piniové lesy, které se táhnou podél celého pobřeží.  Písečné pláže jsou dost rozsáhlé, se zlatavým pískem a průzračně čistým mořem.
Pobřeží je lemováno velkými kameny, které dávají pláži zajímavý vzhled.

Pláž nabízí různé sportovní vyžití od vodních sportů po sporty na souši.  Na pláži je k dispozici víceúčelové hřiště pro různé míčové hry. Také místní aerobik, není na pláži výjimkou. K zapůjčení jsou také šlapací loďky, které si zde můžete vypůjčit.  Příjemný jižní vítr tady láká především zájemce windsurfingu, jachtingu a rybaření.

Pokud vás nebaví ležet na pláži, můžete vyrazit do některé přírodní rezervace, například do nejznámějšího a nejstaršího Národního parku Abruzzo, který se nachází v jížní části regionu.

Národní park pokrývají hluboké lesy, je chráněný horskými vrcholky a široce rozevřenými údolími a ojediněle roztroušenými vesničkami.  V hustých a hlubokých lesích žije hodně savců, plazů, a 300 různých druhů ptáků.
Procházky parkem jsou příjemným odpočinkem. Na své si přijdou především milovníci květin a různých rostlin, kterých tady je nejméně 200 druhů, různých rozmanitostí.

V rámci výletu je dobré navštívit nedaleký lodní přístav Térmoli. Přístav je významný kvůli své staré části, dominantou města je hrad Castello Svevo, vzhled hradu je prostý a jednoduchý a nahází se na mysu vbíhajícího do moře.

Dalším symbolem města je románská katedrála Svatého Bassa. Starou i novou část města obklopují různé obchody a krámky s různým zbožím.  Přírodní krásy a památky ve střední ItáliiTérmoli je především lodní přístav, kde kotví zámořské lodě ale také plachetnice a rybářské lodě.  Z tohoto přístavu vyplouvají také lodě na souostroví Termity. Tento výlet určitě stojí za shlédnutí, je celodenní a dospělou osobu stojí 42 euro.

Souostroví Termity tvoří tři ostrovy, San Domino, San Nicola a Capraia. A několik menších ostrůvků a skalisek v moři. První dva ostrovy jsou obydleny.
San Domino to jsou malé skalnaté pláže s průzračně čistým mořem. Vhodné nejen pro plavce ale také osoby, které se potápějí a rádi objevují bohatý podmořský svět. Další z obydlených ostrovů San Nicolo je znám mohutnou středověkou pevností. Od hradeb a pevností se nabízí nádherný pohled na celé souostroví. Capraia se vyznačuje čistým mořem, zlatavým pískem s nedotčenou přírodou. Patří mezi ostrovy neobydlené.
 
Letovisko je vhodné pro strávení příjemné a zajímavé dovolené pro všechny věkové kategorie. Na své si přijdou jak milovníci přírody, tak milovníci sportu.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů