Čtvrtek, 28. března 2024

Praha řeší, kam bude v budoucnu vozit odpad

Praha řeší, kam bude v budoucnu vozit odpad

Obyvatelé Ďáblic už nechtějí další rozrůstání skládky odpadů na svém území. Praha a celé střední Čechy tam smetí vozí už 16 let. Sousední městská část Březiněves a taky hlavní město ale chtějí pravý opak a společně prosazují změnu územního plánu tak, aby skládkování mohlo dál pokračovat. Od provozovatele - firmy ASA - jim totiž každoročně plynou milionové dotace.

Ďáblická skládka bude za dva roky zaplněná. Hlavní město ji proto plánuje rozšířit, svozové firmy by jinak byly nucené stavební suť a další nespalitelný odpad vozit mimo Prahu. Ďábličtí obyvatelé ale tvrdí, že město postupuje proti rozvojové studii. "V plánu odpadového hospodářství stojí, že je potřeba v rámci Středočeského kraje nové úložiště," tvrdí ďáblický zastupitel Vladimír Novotný (ODS). Skládka podle ďáblických zatěžuje životní prostředí a jejímu rozšíření chtějí zabránit vyhlášením místního referenda. Obyvatelům vadí hustá doprava a neznají prý ani zdravotní rizika.

Radní pro územní rozvoj pražského magistrátu Martin Langmajer (ODS) ale tvrdí, že by kvůli uzavření skládky museli Pražané platit vyšší poplatky za odpad. Ten by se totiž musel vozit na skládku u obce Radim a jenom kvůli delší vzdálenosti by byl svoz odpadů dražší o deset procent.

Proti rozšíření ďáblické skládky nic nenamítají v Březiněvsi, kam by se rozšířila. Slibují si od toho vyšší dotace do svého rozpočtu - zatímco teď dostává Březiněves pět milionů a Ďáblice deset milionů ročně, tento poměr by se mohl změnit. "Skládka nás nijak neohrožuje, přináší nám ekonomický efekt a městská část z ní profituje ve všech možných oblastech," vysvětluje starosta městské části Březiněves Jiří Haramul (nez.).

O rozšíření skládky má zájem samo hlavní město, od firmy ASA totiž ročně dostává miliardu korun, což je zhruba 5 % rozpočtu. Změna územního plánu na rozšíření skládky je téměř připravená a vedení magistrátu spoléhá na to, že ji pražští zastupitelé projednají už v září, tedy před konáním ďáblického referenda, které se uskuteční zároveň s volbami do sněmovny.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů