Čtvrtek, 28. března 2024

Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena

Až do konce měsíce srpna bude v bruselském Musée du Cinquantenaire k vidění výstava s názvem Vize budoucnosti bruselského architekta a vizionáře Luca Schuitena

Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena

který proslul po celém světě díky svému konceptu Vegetal City (Rostlinného města).

"Čemu se bude podobat naše budoucnost?" Ptá se Schuiten a zároveň si odpovídá: "Již víme, že ji nebudeme moci vybudovat na současném základě, neboť planetární zdroje se vyčerpávají rychleji, než jaký jim necháváme čas na regeneraci." Schuiten se domnívá, že jsme asi příliš rychle zapomněli, že jsme především biologické bytosti žijící na stejně živoucí planetě. Vize budoucnosti je v pojetí tohoto bruselského architekta a designera jasná. Je třeba opětovně promyslet vztah člověka k jeho přírodnímu prostředí, využít jeho zákonitosti a naučit se z jeho fungování co nejvíce, a to potom převést do lidských oblastí, jakými je bezesporu bydlení.

Schuiten předkládá názor, že je možné zabezpečit příznivou budoucnost naší planety a lidstva. Tyto dvě entity se nicméně musejí naučit žít harmonicky. To předpokládá radikální změnu na straně lidí, především je nezbytné udělat z měst zase obyvatelné prostory, které se budou vyznačovat větším propojením lidského urbanistického vývoje s větším porozuměním pro příznivé podmínky růstu rostlin. Schuiten nekoncipuje své návrhy jako krok do minulosti. Naopak, je si vědom přínosnosti technického pokroku, jen se více soustředí na jeho negativní projevy a ty se pokouší zmírňovat.

Takto Schuiten uvažuje i o architektuře, již pojímá jako organismus, živoucí systém, jako stále složitější síť, kde je zapotřebí vnímat a respektovat její vnitřní logiku. Tento přístup vedl Schuitena k designu energeticky soběstačných domů i utopických velkoměst a k vytvoření odpovídajícího konceptu, který shrnuje jeho aktuální myšlenky, archiborescence, což je spojení dvou anglických slov: architecture a arborescence (architektura a stromovitost).

Čas ukáže, nakolik se Schuitenovy odvážné nápady promění v realitu. V každém případě je můžeme považovat za přinejmenším inspirativní a naznačující možný směr vývoje lidské existence a bydlení. Proto pokud toto léto navštívíte hlavní město Belgie, rozhodně zvažte výstavu Vize budoucnosti. A pamatuje, tento svět je jediný, který máme.

Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)Vize budoucnosti: Navštivte ekologické bydlení Luca Schuitena (http://www.homemag.cz)

zdroj: vegetalcity.net

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů