Sobota, 20. dubna 2024

Malé vodní elektrárny hlásí propad

Malé vodní elektrárny hlásí propad

Druhé čtvrtletí letošního roku jen zčásti vynahradilo propad z toho prvního. Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ tak dosáhly jen 80 % loňské výroby za stejné období, loni dodaly do sítě o 6000 MWh (spotřeba domácností v obci zhruba velikosti Švihova) více. Nízké průtoky v turbínách na druhou stranu potvrdily, že modernizované elektrárny ČEZ Obnovitelné zdroje jsou velmi efektivní. Spoluspalování biomasy v tisovské elektrárně se dařilo plnit plán, ale ani ona na loňský rekord nedosáhla.

"Celkem jsme za prvních šest měsíců roku v našich 21 vodních elektrárnách vyrobili 113 997 milionu kWh elektřiny. Takové množství pokryje pololetní spotřebu více než 65 tisíc domácností," řekl Libor Kičmer, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje (ČOZ). Elektrárny spadající pod ČOZ vyprodukovaly za celý loňský rok 212 milionů kWh elektrické energie.

Jakkoliv to zní v souvislosti s letními povodněmi podivně, většina toků na západě Čech v první polovině letošního roku trpěla nedostatkem srážek. Proto také klesla výroba ve všech malých vodních elektrárnách (MVE) Skupiny ČEZ, které dohromady vyrobily 24 087 MWh: (v příloze je na tomto místě tabulka se všemi elektrárnami)

Celkově se výroba malých vodních elektráren v západních Čechách propadla ještě více, podle údajů ERÚ (nejsou za celé pololetí, jen do května) vyrobily méně o 21 000 MWh, když se propadly z loňských 53 400 MWh na pouhých 32 000 MWh, což je propad o 40%. Při odečtení našich elektráren to znamená, že ostatní provozovatelé ztratili více než polovinu výroby.

"Nadprůměrné výsledky elektráren Skupiny ČEZ jsou mimo jiné hmatatelným výsledkem investic do zařízení, které je schopné efektivněji využívat i malé množství vody, zejména se projevují systémy monitorování povodí a naše dlouholeté zkušenosti," uvedl regionální zástupce ČEZ Obnovitelné zdroje Jiří Kysilka.

Výroba z biomasy v elektrárně Tisová dosáhla 22 349 MWh oproti plánu 19 954 MWh. Na loňský rekord (24 341 MWh) nedosáhla kvůli investicím, opravám a údržbě zařízení, kvůli nimž v prvním pololetí se ani tak vysoká výroba neplánovala.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů