Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní památka Ouperek u Bobrůvky je plná vzácných nerostů

Přírodní památka Ouperek u Bobrůvky je plná vzácných nerostů

Rada kraje Vysočina rozhodla o převyhlášení přírodní památky Ouperek o Bobrůvky na Žďársku, která byla původně ustanovena již v roce 1978. Chráněné je významné mineralogické naleziště s výskytem celé řady minerálů.
Vyskytují se zde vzácné nerosty, například albit, muskovit, skoryl, apatit či brookit", uvedla tisková mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.
Původní rozsah přírodní památky Ouperek byl 13,16 hektau. Během času však došlo k dělení nebo scelování pozemků, a proto nebylo možné hranice památky určit přesně a jednoznačně. Odbor životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina přistoupil k novému vymezení hranic památky. Ta se po odborném měření bude rozkládat na území 13,71 ha. "Nyní pozemky patří asi dvěma desítkám soukromých vlastníků, kteří na nich provozují zemědělství", uvedl radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý.
Ouperek je již desátou přírodní památkou převyhlášenou krajem Vysočina. Celkový počet památkových území nebo památek, které úřad spravuje, je 121. Jejich smyslem je uchovat významné přírodní výtvory v neporušeném, pokud možno původním stavu.
Eva ŠINKOVSKÁ

http://www.regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů