Čtvrtek, 28. března 2024

Kraj vysočina rozšířil území přírodní památky Ouperek

Kraj vysočina rozšířil území přírodní památky Ouperek

Krajští radní rozhodli o rozšíření přírodní památky Ouperek, která je významným mineralogickým nalezištěm s výskytem řady minerálů.

"Původní rozsah přírodní památky Ouperek byl 13,16 ha. Během času ale došlo k dělení nebo scelování pozemků, a proto nebylo možné hranice památky určit přesně. Odbor životního prostředí proto přistoupil k novému vymezení hranic památky. Ta se po odborném měření bude rozkládat na území 13,71 ha. V současné době pozemky patří zhruba 20 soukromým vlastníků, kteří na nich provozují zemědělskou činnost," uvedl radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý.

Přírodní památka Ouperek byla původně ustanovena již v roce 1978. Chráněné je významné mineralogické naleziště s výskytem celé řady minerálů jako je albit, muskovit, skoryl, apatit nebo brookit. Ouperek je již desátou přírodní památkou převyhlášenou krajem Vysočina. Celkový počet památkových území nebo památek, které úřad spravuje, je 121.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů