Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesníci bojují s přemnoženým kůrovcem

Lesníci bojují s přemnoženým kůrovcem

Lesníci ve státních lesích přijali rekordní opatření proti přemnoženému kůrovci. V lesích je rekordní počet lapačů, které mají stavy těchto škůdců snížit.

V lesích je na kůrovce připraveno 370 tisíc kusů takzvaných lapáků a 58 tisíc lapačů. V historii státních lesů jde o rekordní počet. Lesníci průběžně dál vyhledávají a zpracovávají kůrovcem napadené stromy. Od začátku roku takto zpracovaly 174 tisíc metrů krychlových dříví napadeného kůrovcem.

"Věřím, že po realizovaných opatřeních by množství napadeného dřeva mělo být i přes hrozící riziko výrazně nižší. I když na konečné hodnocení je brzy, celkové zlepšení v lesích v naší správě potvrzují i v současnosti probíhající rekognoskační lety," uvedl Ladislav Půlpán, vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR.

Do obrany proti kůrovcové kalamitě Lesy ČR letos investovaly již 94 miliónů korun.

Přemnožení kůrovců má podle lesníků původ v kalamitách v orkánech Kyrill, Emma a Ivan nebo v minulých suchých a teplotně nadprůměrných letech. Jen v loňském roce bylo v České republice zpracováno dle údajů Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti 2,4 milionu metrů krychlových kůrovcem napadeného dříví, což je pravděpodobně historicky vůbec nejvyšší objem zpracovaný v jednom roce.

"Lesy ČR musely ve druhém pololetí loňského roku vytěžit 845 tisíc metrů krychlových kůrovcem napadeného dříví. Naším letošním hlavním cílem v ochraně lesa je přiblížit situaci normálnímu stavu, to znamená snížit tento objem přibližně o polovinu. Takový výsledek bychom považovali za úspěch," zhodnotil situaci Půlpán.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů