Čtvrtek, 28. března 2024

Ardeny, belgický přírodní div světa

Pokud se vydáte jihovýchodním směrem od hlavního města Belgie a Evropské unie Bruselu, dostanete se do kopcovité krajiny čehosi jako pohoří zvaného Ardeny - z našeho pohledu minihor, jejichž nejvyšší vrchol dosahuje výšky 694 metrů.
Ardeny, belgický přírodní div světa

Tato oblast patří ovšem k nejkrásnějším v zemi, její rozmanitost formují malebná říční údolí, husté lesy, tichá zákoutí, starobylé hrady a klidná kamenná městečka.

Ardeny jsou ideálním místem jak pro milovníky přírody, tak pro turisty, kteří vyhledávají historické památky. Každý si tu najde to své... V této nádherné scenérii leží také městečko Han sur Lesse, v jehož blízkosti se nachází jeden z belgických krápníkových pokladů - jeskynní komplex Grotte de Han. Komplex, který Belgie nominovala mezi nových sedm přírodních divů světa.

Domain des Grottes de Han je výchozím bodem k návštěvě jeskyní. Další velmi zajímavou atrakcí, kterou zde ovšem pro turisty připravili, je safari okruh po přírodní rezervaci. My jsme z časových důvodů zvolili právě nejdříve safari projížďku s průvodcem, který nás seznámil se zajímavými fakty nejen o místní fauně a floře. A co jsme neviděli?

Divocí bráškové

Po několika minutách se již seznamujeme s prvními obyvateli rezervace. Řidič nám zastavuje u první ohrádky, kde se v bahně rochní divoká prasata patřící k nejrozšířenějším lesním zvířatům v Evropě. Vidět jsme mohli i několik selat s typickými pro ně světlými pruhy na zádech, které jim po šesti měsících zmizí.

Na protější straně se nám naskytl nádherný výhled na okolní krajinu a na údolí řeky Lesse, která tu opouští svůj podzemní úkryt. Zdejší husté lesy jsou útočištěm různých kočkovitých šelem. Typickým představitelem tohoto druhu je rys. Dva krásné odpočívající jsme viděli opodál za drátěným plotem. Aktivitu začínají vyvíjet až za soumraku, loví výhradně v noci a jejich oblíbenou kořistí bývají srnci, zajíci a hlodavci. Ale ti místní, včetně krásných vykulených sov, se bát nemusí.

Na louce pod skalnatým útesem se prohánělo několik koní s velkou hlavou a hustou hřívou. Jednalo se o vzácné plemeno - koně Przewalského, pojmenované po ruském geografovi, který během své cesty objevil poslední stádo těchto divokých asijských koni v nedostupných stepích blízko čínsko-mongolské hranice.

Kamarád Poitou

K chráněným druhům patří osel Poitou, jehož přesný původ není známý, nicméně výškou 150 cm patří k nejvyšším oslím plemenům. Je neuvěřitelně líný a pomalý, a proto nebyl nikdy využíván jako tažné zvíře. O to víc je nám ale sympatický...

Projeli jsme také kolem stáda nehybně polehávajících bizonů. Ti jsou příbuznými nikoli Poitou, ale bizona amerického a patří k největším evropským savcům. Dospělí samci váží až 900 kg. Nejvíce se jich vyskytuje v oblasti mezi Polskem a Ruskem. Úplně stejné váhy dosahuje zástupce býložravců - zubr. Živí se převážně listím a větvemi a i přesto doroste do takto úctyhodné hmotnosti.

To nejlepší nás čekalo nakonec. Důstojnou tečkou byla promenáda dvou nádherných huňatých medvědů, kteří se místo zimního spánku procházeli pár dní před bujarými oslavami Nového roku po kamenné zídce svého přirozeného výběhu jako po přehlídkovém molu. Dozvěděli jsem se, že když se postaví, měří až dva metry a váží 300 kg. Do grizzlyho jim tedy ještě ždibec chybí, ale... Jsou velmi silní a obratní. Dokáží vyvinout rychlost až 40 km/hod., dobře plavou a umí šplhat po stromech. Dožívají se 40-50 let.

Fascinující jeskyně

Největším zdejším lákadlem je ovšem jeskynní systém Grottes de Han, který byl objeven počátkem 19. století. Tvoří ho osm kilometrů dlouhý labyrint chodeb a síní, jejichž stěny a stropy krášlí bohatá krasová výzdoba - místy i s ornamenty, které v nám známých středoevropských jeskyních hned tak nenajdete. Vzduch je uvnitř vlhký a teplota se celoročně pohybuje okolo 13 ĘC, takže pokud se sem vydáte v zimě, můžete se během půldruhahodinové exkurze zahřát a naopak v létě příjemně osvěžit.

Nedílnou součástí návštěvy je jízda červenou historickou tramvají. Ta doveze návštěvníky z informačního centra v Domain téměř ke vchodu do čtyři kilometry vzdáleného podzemního světa. Prohlídka začíná v síni Skarabeus, jejíž prostory sloužily v době kamenné jako úkryt. V jedné z dalších galerii můžete obdivovat pozoruhodný stalagmit, který podle jeho tvaru pojmenovali Minaret. Měří šest metrů a je starý asi 12 000 let. Raritou je ovšem jiný ohromný krápník. Jeho staří se odhaduje dokonce až na 120 tisíc let.

Úžasnou podívanou slibují rovněž ostatní galerie. Příroda si totiž dala opravdu záležet a zanechala návštěvníkům obdivuhodné krasové útvary různých tvarů a barev, které vystupují ze všech možných stran a popouštějí uzdu fantaziím. Nám jeden krápník připomínal medvěda stojícího na zadních tlapách, další fousatého dědečka z Mrazíka a jiný slizkého kyselinotvorného vetřelce z legendární sci-fi ságy...

Jedinečnou krásu jeskyně podtrhuje světelná a hudební show. Návštěva za poznáváním půvabů podzemní přírody je zakončena krátkou plavbou (asi 250 metrů) po řece Lesse a je zpestřena výbuchem z kanonu, který má předvést perfektní akustiku a zahnat zlé duchy!

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů