Sobota, 20. dubna 2024

V Seči možná vyroste moderní Dům přírody

V Seči možná vyroste moderní Dům přírody

Vedení chráněné krajinné oblasti Železné hory chce v srdci oblasti zřídit Dům přírody, jež bude informačním střediskem a návštěvnickým centrem Železných hor. Podobné zařízení tu dosud citelně chybí.

Dům přírody má návštěvníkům nabídnout především širokou paletu vzdělávacích akcí, ale také zábavy. To vše v moderním prostředí současné evropské úrovně a s využitím posledních výdobytků techniky. „Příchozí by získávali informace prostřednictvím přednášek a stálých expozic. Znalosti by ale mohli čerpat například i z bezdotykových televizních obrazovek či za využití trojrozměrné projekce. Měla by tu být umístěna také stálá expozice s názvem Kámen a voda,“ uvádí vedoucí Správy CHKO František Bárta. Dům umožní rovněž exkurze pro školáky, expozice by mohla doplnit i nabídka některých regionálních produktů.

Při úvahách o umístění Domu přírody se nejčastěji hovoří o Seči, o Slatiňanech nebo o jedné z lokalit v blízkosti Chotěboře. Bárta se netají s tím, že Seč by byla dobrou možností. „Vyhovoval by nám pozemek nedaleko přehradní hráze, kde teď stojí ruiny bývalého Motelu Seč. V současné době probíhají jednání s majitelem o případném odprodeji objektu,“ říká vedoucí Správy CHKO. Zařízení podobná Domu přírody stojí už v mnoha chráněných oblastech v zahraničí a všude se stávají významným návštěvnickým magnetem. Snahou je, zřídit obdobná centra i ve většině českých CHKO. Pokud dopadnou nynější sečská jednání dobře, stavba Domu přírody by mohla odstartovat v roce 2011.

Sečskému starostovi Luboru Schmittovi se myšlenka na zřízení Domu přírody zamlouvá. „Velmi bychom tu podobné zařízení přivítali, jsme pro všemi deseti,“ říká Schmitt. A není divu. Vždyť současná podoba někdejšího stravovacího a ubytovacího zařízení v centru rekreační oblasti musí strašit ve spánku nejen zdejší zastupitele, ale i méně otrlé sečské návštěvníky.

Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů