Pátek, 29. března 2024

Bez ekologie nepřežijeme, zní z BMW

Bez ekologie nepřežijeme, zní z BMW

Auta přátelská k životnímu prostředí se brzy stanou součástí nabídky všech velkých výrobců, soudí generální ředitel BMW Norbert Reithofer. Automobilky, které na to nepřistoupí, podle něj "mohou zmizet z trhu". Dopadnou na ně totiž emisní limity a případná daňová znevýhodnění, jimiž politici chtějí podpořit "zelenání" automobilového průmyslu.

Německá automobilka původně chtěla vytvořit novou samostatnou značku, která by v její nabídce doplnila BMW, Mini a Rolls-Royce. Nakonec však na ni nedojde. Automobilka raději bude prodávat ekologicky vstřícné vozy pod značkou BMW, a to podobným systémem, jakým propaguje auta pro náročné řidiče označená písmenem M. To je rezervováno pro bavoráky vytvořené její sportovní divizí.

Prvním modelem nové řady by se měl stát elektromobil, na němž v Mnichově pracují pod označením Project i. Má jít o malé auto určené pro pohyb ve velkých městech. BMW již vlastní flotilu několika stovek elektrických Mini, na nichž testuje pohon v reálném provozu. Jejich elektromotor by se měl objevit v prvním elektrickém BMW. Datum uvedení na trh však značka zatím nekonkretizovala. Podle dřívějších vyjádření by se tak mělo stát na počátku příštího desetiletí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů