Čtvrtek, 25. dubna 2024

Elektrifikace aut dostává další impuls

Elektrifikace aut dostává další impuls

Automobilky se připravují na přechod na elektřinu. Do roku 2011 by v mnoha evropských městech měly vzniknout zárodky infrastruktury, která umožní šíření elektromobilů.

"Musíme se připravit na to, že v našem odvětví přichází nová éra, jaká tu ještě nebyla," tvrdí pro Automotive News Thomas Weber z vedení koncernu Daimler, který má na starosti výzkum a vývoj, a dodává, "Základem úspěšné elektrifikace je vyřešení finančních problémů, jež jsou s ní spjaty."

ČTĚTE TAKÉ: Elektrické Mini potkáte také v Evropě

Výrobci jsou připraveni dodávat auta na trh. Renault s Nissanem slibují první sériový elektromobil na rok 2011, u General Motors chystají svůj plug-in hybrid Chevrolet Volt na konec roku 2010, u BMW testují elektrické Mini a u Mercedesu malý Smart.

ČTĚTE TAKÉ: Subaru vidí budoucnost v elektřině

Největší dosavadní evropský projekt se rozjede počátkem roku 2009 v Berlíně. Infrastrukturu v podobě pěti set dobíjecích stanic zajistí společnost RWE a testování se zúčastní přinejmenším sto elektrických smartů. O rok později Volkswagen hodlá předvést své připravované miniauto Up a začne testovat dvacet plug-in hybridů Golf Twin-Drive.

ČTĚTE TAKÉ: Elektrické evangelium se šíří do Monaka

Podobné projekty se rozběhnou i v dalších zemích: Dánsku, Portugalsku nebo Japonsku. Jak ovšem upozorňují specialisté z Renaultu, i tak malá země jako Izrael bude k plnému pokrytí potřebovat kolem půl milionu nabíjecích míst.

ČTĚTE TAKÉ: Elektromobily se řítí ze všech stran

Pro šíření elektromobilů jsou nejdůležitější nabíjecí stanice.Ve Francii spolupracuje s Toyotou, PSA Peugeot Citroën a s Renaultem elektrárenská společnost EDF. "Především je třeba zajistit jednotný standard zásuvek u všech nabíjecích míst po celé Evropě stejně jako způsob, jakým se bude energie účtovat zákazníkům," prohlašuje Eric Breton, specialista Peugeotu na hybridní pohony.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů