Pátek, 29. března 2024

Motorkáři v lesích: hluk, škody i výhružky

Motorkáři v lesích: hluk, škody i výhružky

Zlínsko - Zničené lesní pěšiny, vyplašená zvěř a nadměrný hluk ve volné přírodě. I to je dílo motorkářů, kteří si pro svou zábavu čím dál častěji vybírají les. Obce i lesníci jsou bezradní.

Své o řádění motorkářů a řidičů na čtyřkolkách ví i starosta Šanova na Slavičínsku, kterému už došla trpělivost a prostřednictvím obecního zpravodaje vyzval lidi, aby volali policii, kdykoliv lesní piráty uvidí. „Je to u nás poměrně časté, někdy zůstává až rozum stát, co na motorkách a čtyřkolkách dokážou lidé vymyslet. Lesní cesty jsou od nich rozbité. V zimě jsme třeba koupili sněžný skútr, abychom mohli běžkařům projet stopy. Motorkáři je ale bezohledně ničí,“ popsal starosta Šanova Alois Krejčí a dodal, že sám už se na policii několikrát obrátil.

„Bohužel než policie přijede, tak už jsou většinou pryč,“ řekl starosta.

S hrubým chováním motorkářů v lesích má zkušenosti i Miroslav Janík z Českého svazu ochránců přírody Kosenka. Nedávno se pokusil zastavit čtyřkolkáře v lesích v okolí Valašských Klobouk. Muž mu však poté prostřednictvím emailu vyhrožoval fyzickým násilím a úmyslným ničením chráněných oblastí. „S motorkáři se setkáváme běžně, téměř každý víkend, ale tohle už bylo přespříliš, výhružný email hodlám předat policii,“ komentoval Janík.

Podle Janíka by se problémem ilegálního motorismu měla zabývat obec či krajský úřad například vyhláškami. Jako cestu kupředu vidí možnost, aby byla pro motorkáře vytipována určitá lokalita, kde by se svému adrenalinovému sportu mohli věnovat. „Například v Americe je běžné, že si motorkáři určitou část lesa, kde chtějí mít dráhy, vykoupí,“ doplnil Janík a dodal, že škody po řádění jsou velké.

„Jednak jde o rušení klidu v přírodě, rušení všech mikroorganismů, poškozování terénu, kdy vznikají nesjízdné komunikace a to nemluvím o úniku olejů a znečišťování ovzduší,“ doplnil Janík.

To potvrzuje i Martin Pavlíček z Lesní správy Luhačovice. „Navíc motorkáři vyhledávají často nezpevněná místa a cesty, čímž mnohdy poškozují kořeny stromů,“ sdělil a dodal, že motorkáři nemají v lesích co dělat, a vědomě porušují zákon.

„Pokud je chytíme a jsou s námi vůbec ochotni mluvit, tak se většinou nelegitimují, proto je nemožné takovou situaci řešit,“ popsal Pavlíček a vzpomněl případ, kdy jednoho čtyřkolkáře lesníci chytili, muž však od přestupkové komise odešel s pokutou pouze tři sta korun. „To mi připadá jako výsměch,“ doplnil Pavlíček.

Podle policejní mluvčí Jany Bártíkové řešili případ ilegálního motorismu naposledy v sobotu, kdy policejní hlídky přivolal jeden z obyvatelů Držkové. „Přijali jsme oznámení, že se po polích pohybují čtyřkolkáři. Na místo okamžitě vyjela hlídka, na místě už bohužel nikoho nenašla,“ sdělila Bártíková. Sama přiznává, že boj proti takovým pirátům je málokdy úspěšný. „Pokud nám nikdo nedá vědět, pak je nemožné je dopadnout,“ doplnila Bártíková.

Hana Trčková

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů