Úterý, 19. března 2024

Magistrát znovu protlačuje změny územního plánu, které už jednou zrušil soud

Magistrát znovu protlačuje změny územního plánu, které už jednou zrušil soud

PRAHA – Ve velkém jednacím sále magistrátu dnes proběhlo veřejné projednání změn územního plánu Prahy, označených jako změna Z 1000/00. Jednání bylo svoláno na devátou hodinu ranní v polovině letních prázdnin a v době dovolených. Právě nevhodný termín, spolu s nepřehlednými podklady, zřejmě způsobil vlažný zájem veřejnosti. Podle občanských sdružení trpí připravená změna územního plánu stejnými vadami, pro které ji už jednou zrušil Nejvyšší správní soud. Celá věc tak zřejmě u soudu skončí znovu.

„Projednávání rozsáhlých změn územního plánu v době, kdy už je prakticky hotový koncept nového územního plánu, nedává smysl,“ komentuje situaci Martin Skalský ze sdružení Arnika. „Proces změn a příprava nového územního plánu se dostanou do souběhu a budou se vzájemně překrývat. Pro běžného občana je prakticky nemožné se vyznat nejen v podkladech, ale i rozklíčovat, jak by vlastně měla Praha po schválení všech projednávaných dokumentací vypadat,“ řekl Skalský.

Ačkoliv magistrát tvrdí, že změna Z 1000 obsahuje pouze zjednodušení legendy územního plánu a drobné korekce v některých lokalitách, není to pravda. Názorně to dokumentuje severozápadní část trasy Pražského okruhu. Změna územního plánu by měla za následek výrazné posunutí dálniční stavby i mimoúrovňových křižovatek. Silnice se tak dostávají v jednom místě pouhých deset metrů od obytné zástavby. A takových případů je zřejmě na území celé Prahy více.

Změna Z 1000 obsahuje celkem 255 dílčích zásahů do územního plánu. Při takovém množství je seznámení občanů návrhem velmi obtížné.

„Změna neprošla posouzením vlivů na životní prostředí, které je podle zákona povinné. Magistrát se sice vymlouvá na změnu právní úpravy během projednávání změny územního plánu, ale neprovedl posouzení ani podle starého ani podle nového zákona. Tím vyloučil možnost zvažování různých variant jednotlivých záměrů, znemožnil zpracování nezávislé oponentury i širší uplatnění připomínek občanů,“ říká právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Lukáš Matějka.

„Nejvyšší správní soud již v roce 2006 označil takový postup magistrátu a zastupitelstva Prahy za nezákonný. Protože se od té doby nic nezměnilo, poškození občané, kteří podají žalobu, zřejmě opět dosáhnou zrušení této změny Z1000,“ vysvětlil Matějka.

Začátku veřejného projednání se zúčastnil pražský radní pro územní plán Martin Langmajer i ředitel Útvaru rozvoje města Bořek Votava. Brzy však zmizeli ze sálu a připomínky občanů si již nevyslechli.

Magistrátní úředníci budou nyní muset zpracovat došlé připomínky, případně podle některých z nich upravit navrženou změnu územního plánu. Konečné slovo o podobě dokumentu budou mít zastupitelé hlavního města.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů