Pátek, 19. dubna 2024

Objevení vlastní špíny

Objevení vlastní špíny
Minulý týden vyrazily dvě výzkumné lodě USA na zvláštní expedici: vědci budou zkoumat obrovský ostrov odpadků plující v Pacifiku, velký jako všechny státy střední Evropy dohromady. Výprava, která chce zjistit, jak taková pevnina špíny ovlivňuje životní prostředí, bude americké daňové poplatníky stát 1,1 milionu dolarů.

Člověka nad tou zprávou napadne celá řada znepokojujících otázek. Tak třeba:

Proč začal vážnější zájem o moře odpadků až teď, když se o útvaru ví už nejméně tři roky. Nebo proč k nepřehlédnutelné kře špíny a odpadu mlčí ekologičtí aktivisté, kteří jinak bouřlivě protestují i proti věcem, jejichž škodlivost je - mírně řečeno - diskutabilní. Těžko také uvěřit, že podobný útvar plave jen v Pacifiku, když například Atlantik je mnohem menší a obklopuje jej víc průmyslově vyspělých zemí.

Nebo to všechno znamená, že bezohledný ekonomický rozvoj asijských tygrů má ještě další, vážnější aspekty, než je všudypřítomný laciný šmejd zaplavující světové trhy, bezohledné krádeže průmyslových vzorů a prosperující obchod s podivně získanými lidskými orgány?

Je tu možná ještě jeden důležitější ohled. Byly časy, kdy výzkumné lodě vyplouvaly objevovat nepoznané. Kolumbus za mořem našel Ameriku, Darwin evoluční teorii, Cousteau úžasný podmořský svět - a výzkumníci jedenadvacátého století jedou bádat nad vlastní špínou.

Možná je to jedno z posledních varování, že civilizace se ubírá hodně špatným směrem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů