Čtvrtek, 28. března 2024

Izolační desky na přírodní bázi

Moderní technologie spojení dřevních vláken se obejde bez syntetických lepidel.

Izolační desky na přírodní bázi

Více než padesát let zkušeností s výrobou izolací z dřevovlákna umožňují společnosti Smrečina Hotafex(r) vyrábět vysoce kvalitní izolace na přírodní bázi. Jde o dřevovláknité izolační desky z aglomerovaného dřeva jehličnanů.

Moderní technologie spojení dřevních vláken se obejde bez syntetických lepidel. Toto spojení zabezpečují přirozené složky dřevních vláken - lignin a hemicelulóza, které se působením vody a tepla znovu aktivují. Při nahodilém ukládání vláken pak vznikají v deskách vzduchové bubliny, které jim dodávají vynikající izolační vlastnosti.

Dlouhodobé zkušenosti s využíváním dřeva ve stavebnictví a inovativní výrobní technologie v sobě kombinují všechny předpoklady pro jeho využívání jako izolačního materiálu, jehož původ je v trvale obnovitelných zdrojích.

S RESPEKTEM K EKOLOGII

Dřevovláknité desky Hofatex(r) jsou vhodným řešením pro izolace, rekonstrukce nebo sanace veškerých stavebních konstrukcí. Skladby konstrukce na bázi dřevovláknitých desek jsou ze stavebně fyzikálního hlediska vysoce kvalitní a zabezpečují minimalizaci tepelných ztrát.

Při výrobě dřevovláknitých desek není zatěžováno životní prostředí. Na jejich výrobu se totiž používá méně hodnotné dřevo - jediná domácí trvale obnovitelná surovina. Izolační desky Hofatex(r) patří pod mezinárodní značku NFB. Navíc jsou plně recyklovatelné. Mohou se nezávadně spalovat nebo použít při kompostování a jiné ekologicky šetrné likvidaci.

Izolační desky Hofatex(r) se vyrábějí podle norem EN 13171 a EN 622 a podléhají testování v renomovaných zahraničních institucích. Díky tomu nesou značku shody CE.

SYSTÉMOVÉ ŘEŠENÍ

Tepelně izolační desky Hofatex(r) Therm zajišťují hlavní tepelnou izolaci střešní konstrukce a největší měrou přispívají k ochraně vnitřních prostor před přede-hříváním v letních měsících. Ve střešních konstrukcích zateplených dřevovláknitými deskami Hofatex(r) se na krokve místo pojistné hydroizolace nainstalují desky Hofatex(r) UD, které chrání hlavní tepelnou izolaci mezi nebo nad krokvemi a zároveň fungují jako dodatečná tepelná izolace. Celoplošné pokrytí deskami zabezpečuje maximální snížení vlivu tepelných mostů.

Významnou součástí obalového pláště stavební konstrukce, která tvoří největší plochu ve styku s interiérem, je obvodová svislá stěna, v níž vznikají největší tepelné ztráty. Dřevovláknitou izolaci Hofatex(r) lze použít jak pro krok-vové, tak stěnové konstrukce. Vnitřní jádrovou izolaci tvoří desky Hofatex(r) Therm DK jako hlavní tepelně izolační vrstva stavební konstrukce. Desky Hofatex(r) UD představují celoplošnou vrstvu přídavné izolace na úrovni odvětrané fasády a snižují tak vliv tepelných mostů v oblasti rámů na celkové tepelně technické parametry konstrukce.

V případě zateplení fasády kontaktním omítkovým systémem je možné použít desky Hofatex(r) SysTherm. Masivní obvodové konstrukce (dřevo, cihla, pórobeton, beton a podobně) je možné zateplit a izolovat z interiérové i exteriérové strany. Z interiérové strany lze použít izolační desky Hofatex(r) Therm, při zateplení ze strany odvětrávané fasády je možno aplikovat desky Hofatex(r) UD, na kontaktních fasádách desky Hofatex(r) SysTherm v omítkovém systému.

Další informace na www.hotafex.eu, nebo www.insowool.cz.


Výhody použití ve stavebních konstrukcích

Uplatnění izolačních desek Hofatex(r) ve stavebních konstrukcích znamená řadu výhod:

> ochrana interiéru před chladem a mrazem v zimním období

> vynikající ochrana interiéru před letními vedry

> zabezpečení zvukové izolace před vzdušným a kročejovým hlukem

> zabezpečení neprůvzdušnosti konstrukce

> maximální celoplošné pokrytí a redukce tepelných mostů v oblasti krokví nebo sloupků

> možnost použití ve všech materiálových systémech (dřevostavby i klasická výstavba)

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů