Pátek, 29. března 2024

Bém startuje ekologickou kampaň za peníze města

Bém startuje ekologickou kampaň za peníze města

Ekokampaň se srdíčkem podle Béma s volbami nesouvisí.Dva měsíce před volbami křižují hlavním městem tramvaje a popelářské vozy ozdobené zeleným srdcem a podpisem Pavla Béma. Magistrát i pražský primátor, který kandiduje do sněmovny, tvrdí, že to není žádná volební kampaň za obecní peníze, ale součást projektu, který přinese čistější město a vychová Pražany k ohleduplnému chování.

"Podpis primátora představuje pouze záštitu," říká mluvčí projektu Čistá Praha Simona Kijonková a zapřísahá se, že tvář Béma se neobjeví na žádném letáku.

Bém, kterého ekologové loni zvolili Ropákem roku, se voličům právě nyní připomene v souvislosti s novými lavičkami a vysazenými stromy i na desítkách billboardů. Na propagaci projektu totiž město vyčlenilo bezmála čtyři miliony korun.

"Akce není kampaň, ale dlouhodobý projekt a odpovídá slibu rady z programového prohlášení. Kdybych se měl bát dělat před volbami nějaká rozhodnutí, nemohl bych dělat nic," řekl Bém. Kampaň k akci Čistá Praha se ovšem prezentuje stejným symbolem, jaký ODS používá právě teď v celostátní kampani - totiž srdcem. To Bémovo jen není modré, ale zelené.

Za použití veřejných peněz na osobní zviditelnění ODS nedávno kritizovala středočeského hejtmana Davida Ratha, který je stejně jako Bém dvojkou na kandidátce své strany. Rath dal z krajských peněz čtvrt milionu za celostránkový inzerát v Blesku, kde se pochlubil i tím, že si se syny vyjel na kole. "Používáme obdobných metod, jaké se používaly dříve - a používají je i jiné kraje," tvrdí Rath.

Foto: Jan Schejbal

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů