Pátek, 29. března 2024

Do upravených pravidel programu Zelená úsporám se nyní vejdou i paneláky

Do upravených pravidel programu Zelená úsporám se nyní vejdou i paneláky

Program Zelená úsporám určený ke snížení energetické náročnosti bydlení bude od 17. srpna 2009 pro žadatele přístupnější. Nově budou dotace poskytovány i na pouze jedno zateplovací opatření a z programu již nebudou vyloučeny panelové domy. Žadatelé mohou nově počítat s dotací na počáteční projektovou dokumentaci, uvádí ministr životního prostředí Ladislav Miko.

"Rozhodli jsme se upravit program a vyjít vstříc i menším projektům s nižšími investicemi, které povedou k energetickým úsporám a zároveň ke snižování emisí, jako je například pouze výměna oken," uvedl Miko. Podle Karla Polaneckého z Hnutí Duha se ukázalo, že není jednoduché odhadnout možnosti tisíce potenciálních příjemců. "Ukázalo se, že většina majitelů domů není ochotná k jednorázovým vysokým investicím ani s významnou dotační podporou. Úprava pravidel umožňuje podporu zateplování krok po kroku," řekl.

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) úpravy v programu uvítala, nicméně upozornila, že by MŽP v budoucnu mohlo jít ještě dále. "Jedná se zejména o podporu výstavby v nízkoenergetickém standardu, která není v aktuálním znění programu řešena. Další podstatnou změnou, kterou by HK ČR uvítala, je umožnění přesunu části finančních prostředků z prodeje emisních povolenek do jiné oblasti než je bydlení, a to například do energetických úspor v průmyslu," uvedl viceprezident HK ČR František Holec. Rozšíření programu na průmysl však ministr Miko vyloučil. "Pokud bychom nestačili částku vyčerpat na bydlení, tak ještě máme obrovský prostor v zateplování veřejných budov, škol, školek, nemocnic," upozornil Štěpánek s tím, že na tuto variantu by hypoteticky mohlo dojít za rok nebo dva.

V oblasti zateplování bude napříště jedinou podmínkou snížení potřeby tepla o 20 procent - k tomu může stačit jen jedno opatření jako například výměna oken nebo zateplení střechy. Podle dřívějších podmínek musel žadatel realizovat alespoň dvě opatření.

Na financování projektové dokumentace Státní fond životního prostředí (SFŽP) vyčlenil dohromady 50 milionů korun, přičemž tato dotace bude hrazena do konce března 2010 nebo do vyčerpání peněz. Příspěvek bude fixní a bude se vyplácet v momentě schválení žádosti o dotaci. "Jde nám především o motivaci projektantů a veřejnosti, aby se sami začali zajímat, jak mohou i oni snížit emise skleníkových plynů a náklady na bydlení," řekl ředitel SFŽP Petr Štepánek.

Podle Štěpánka by fixní dotace v hodnotě 20 000 korun na jednu žádost měla stačit na celou dokumentaci nebo alespoň pokrýt významnou část nákladů. Polovina z této částky je určena na energetický výpočet, druhá polovina pak na samotný projekt. V oblasti celkového zateplení fond navýší dotace na více než 30 procent investičních nákladů, čímž se zájemcům zkrátí doba návratnosti investice.

U panelových domů je pro splnění dotačních podmínek nutné realizovat takzvané komplexní zateplení. Podmínky jsou podle Štěpánka stejné jako u bytových domů, pouze s přihlédnutím ke zvláštnostem konstrukce paneláků.

MŽP podle Mika reaguje na současnou hospodářskou recesi a na skutečnost, že se brzy uskuteční další prodej emisních kreditů v hodnotě pěti miliard korun. V současné době je ve fondu 25 miliard korun. Pokud Češi do tří let nerozeberou všechny miliardy, které nyní stát v programu Zelená úsporám nabízí, vrátí se nevyčerpané peníze Japonsku, od nějž Česko prostředky za emisní kredity získalo.

Program Zelená úsporám byl od svého spuštění předmětem kritiky kvůli nízkému počtu podaných žádostí. SFŽP nyní eviduje od spuštění programu 205 žádostí, přitom MŽP předpokládalo asi 10 000 žádostí do konce roku. "Možná byla přehnaná očekávání, že hned v květnu budeme mít několik tisíc žádostí (...) Pro srovnání - program Panel nabíhal tři roky," řekl k rozjezdu programu Štěpánek.

O dotace lze žádat od konce dubna 2009 na krajských pracovištích SFŽP. Lidé se k penězům dostanou i prostřednictvím poboček tuzemských bank, které nabízejí i spolufinancování. Banky se nyní předhánějí v nabídce zvýhodněné úrokové sazby. Například Poštovní spořitelna nabízí 6,9 procenta. ČSOB přichází se sazbou 7,7 procenta, přičemž ji klienti mohou využít i na jiné "zelené účely", které nepokrývá program Zelená úsporám.

Program Zelená úsporám poskytuje dotace zaměřené na zateplování domácností, výstavbu takzvaných pasivních domů a instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vytápění.

servis ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů