Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Atlas Copco jako tradiční dodavatel mobilních kompresorů a elektrocentrál si pro své zákazníky nachystal pro tento rok představení nové řády vysokotlakých kompresorů s označením DrillAir(tm). Tyto stavební stroje určené především pro vrtařské společnosti se zabývají hlubinným vrtáním zdrojů pitné vody a geo-termálními vrty pro tepelná čerpadla. V posledních několika letech právě tento sektor vrtařských prací zaznamenal v České republice vzestupnou tendenci, která bude i díky současné státní podpoře na vybudování ekologického topení v podobě tepelného čerpadla zcela jistě i nadále pokračovat.

Botanici ze Správy Národního parku České Švýcarsko již objevili v osmi lokalitách v severozápadních Čechách vzácný mech z rodu šurpek, zvaný Orthotrichum pulchellum. Ten se 50 let na území Čech nevyskytoval. Jeho objev svědčí o prudkém zlepšení kvality ovzduší v Evropě. Zdaleka ne vše je ale v pořádku. Belgický deník Le Soir včera oznámil, že v ČR žije 2000 nepůvodních živočišných a rostlinných druhů, mezi něž patří třeba bolševník velkolepý - bylina obsahující jedovaté látky.

Reknete strane, ktera vede predvolebni pruzkumy, co povazujete za dulezite. Je to Velka vyzva Hnuti DUHA? Chcete lepsi lesni zakon? Radi byste novou legislativu, jez podpori a usnadni recyklaci odpadu? Nebo zadate vice mistnich biopotravin na trznicich a v obchodech. Napiste si o spravnou motivaci ekofarmaru. Napiste politikum, jak byste si predstavovali jejich ekologicky program. Moznost mate na http://www.ods.cz/program/

Dokonce i v srpnu lze ještě podat přihlášku na některou z veřejných vysokých škol, přijímací řízení pak proběhne v průběhu srpna nebo začátkem září. Nejsou sice dostupné všechny obory, ale vybírat je z čeho, posuďte sami. U názvů fakult jsou uvedeny termíny podání přihlášek.
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Fakulta životního prostředí 28. 8. 2009
Přírodovědecká fakulta 22. 8. 2009

Ministerstvo životního prostředí jmenovalo do funkce kontaktní osoby pro Mezivládní panel pro změny klimatu IPCC klimatologa Ladislava Metelku (51). Oboru se věnuje již 25 let v pobočce Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. "Ladislav Metelka bude odborně i názorově pokračovat v linii svého předchůdce," uvedl Radim Tolasz, náměstek ředitele ústavu.
Metelkův předchůdce Jan Pretel (66) reprezentoval Česko v IPCC od roku 1996. Získal si renomé i jako špičkový expert na odborné i právní aspekty snižování emisí. Z funkce byl údajně odvolán kvůli názorovým rozporům s ministerstvem.

Mořské ekosystémy a rybí populace, ohrožované nadměrným lovem a znečištěním moří, lze zachránit před kolapsem, tvrdí mezinárodní tým vědců. Studie následuje po článku v časopise Science z roku 2006, který varoval, že divoce žijící ryby zmizí z oceánů do čtyřiceti let. Tým porovnával oblasti s nezměněnou mírou rybolovu s těmi, kde se přikročilo k omezením a dalším ochranným opatřením. U pěti z deseti studovaných ekosystémů se po zásazích rybí populace obnovily a zotavily.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů