Úterý, 23. dubna 2024

Na Ještědském hřebenu vznikne původní prales

Na Ještědském hřebenu vznikne původní prales

Liberec - Plánovaný prales na Ještědském hřebenu chtějí ekologové rozšířit o dalších deset hektarů. Zatím ekologové vlastní dvacet pět hektarů, na kterých má v příštích desítkách let původní podoba lesa pomalu vznikat. Stále však nemají vyřešené spory s myslivci, kterým vadí oplocení pozemků. To podle myslivců brání přirozené migraci zvěře. 

Prales na Ještědském hřebenu bude mít minimálně třicet pět hektarů. Další pozemky koupí ekologové díky finanční pomoci od jiné neziskové organizace, která jim poslala sedm set tisíc korun. Budoucí prales zatím tvoří čtyři oddělené pozemky. Dobrovolníci prosekávají smrky, místo kterých vysazují jedle, buky a javory. "Přeměňujeme smrkové monokultury na původní druhově pestré lesy," vysvětluje současné dění na pozemcích mluvčí Společnosti ochránců přírody Čmelák Lukáš Hrabal.  

Část pozemků je oplocená, což vadí myslivcům. Dva metry vysoké pletivo, které se táhne až dva kilometry daleko, prý vadí zvěři. "Oplocený pozemek je zatím úzká dlouhá nudle. Pro zvěř je to stejná překážka jako například dálnice," argumentuje předseda mysliveckého sdružení Proseč pod Ještědem Josef Rozkovec.

Ekologové ale namítají, že přemnožená zvěř veškeré mladé sazenice okouše. Bez plotu prý celý projekt nového pralesa nemá smysl. "Už jsme vysadili přes pět tisíc jedlí. Pro zvěř je to silné lákadlo a bez plotu by to nešlo," uvádí Jan Korytář ze Společnosti ochránců přírody Čmelák.    

Stavební úřad už nařídil ekologům plot zbourat. Inspektoři životního prostředí ale odstranění pletiva zastavili předběžným opatřením. Ekologové teď nabízejí myslivcům kompromis. Rozdělit pětihektarovou oplocenku na dvě menší. "Chceme oplocenku zmenšit, aby v té oblasti migrace zvěře byla trochu zjednodušena," říká Jiří Antl ze Společnosti ochránců přírody Čmelák. "Je otázkou, jak veliký průchod bude v těch oplocenkách. Když to bude průchod dvacet metrů, tak to nemá vůbec smysl," upozorňuje Josef Rozkovec.  

Nový prales je součástí systému Natura 2000, který vymezuje celoevropsky hodnotné lokality

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů