Pátek, 29. března 2024

Kraj zatím nepomohl Davli od nadměrného hluku z dopravy

Kraj zatím nepomohl Davli od nadměrného hluku z dopravy

Praha - Středočeský kraj zatím nedělá nic, aby lidem v pražské Davli pomohl od nadměrného hluku kvůli dopravě. Od hygieny přitom kraj dostal ultimátum do roku 2010, jenže úředníci žádné řešení nehledají. Dlážděná silnice vedoucí středem Davle, vystavěná v roce 1935, přitom provozu v roce 2009 dávno neodpovídá. Denně po silnici projede více než osm tisíc aut, včetně kamionů. "V neděli, když se lidé vrací ze Slap a z chat, tak to nemůžete přejít silnici," zlobí se obyvatelka Davle.

Nejvýrazněji lidem v Davli vadí hluk. Starosta městyse nechal vypracovat studii, jejíž výsledky jsou alarmující. Zatímco optimální hodnoty hluku jsou zhruba 40 až 50 decibelů, v Davli se přes den vyšplhají až k 80 decibelům, v noci se pohybují okolo 70 decibelů.

Vedení městyse vyjednává s vlastníkem silnice, Středočeským krajem, už téměř deset let. Úředníci ale zatím řešení nehledají. V roce 2006 totiž dostali výjimku od hygieny. "Tudíž nejsme bezpodmínečně nutně tlačeni v tuto chvíli to řešit," říká mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

"Termín 2010 měl sloužit k tomu, aby udělali návrh opatření a zrealizovali opatření," vysvětluje Libuše Polanská z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a dodává: "Pokud se kraj touto otázkou v roce 2009 nezabývá, má na to pouze rok 2010."

Pokud kraj silnici v termínu nestihne opravit a další měření prokážou nadlimitní hodnoty hluku, hrozí mu od hygieny pokuta.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů