Čtvrtek, 28. března 2024

Mikrokapslemi proti podvýživě

Mikrokapslemi proti podvýživě

Jak se potraviny obohacují vitamínem A od společnosti BASF

Nedostatek vitamínu A je vážným problémem ve více než 70 zemích světa. Lidé trpící jeho nedostatkem mohou vlivem oslabení imunitního systému oslepnout a snadněji onemocnět infekčními chorobami jakými jsou průjem nebo spalničky. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí ve světě 140 až 250 miliónů dětí mladších pěti let nedostatkem vitamínu A. Pro ženy s nedostatečným přísunem vitamínu A je zase riziko úmrtí během těhotenství či porodu daleko vyšší než u žen, které přijímají jeho dostatečné množství. Proto společnost BASF a německá státní organizace pro technickou spolupráci GTZ GmbH zahájily společný projekt Safo, v jehož rámci se základní potraviny obohacují o vitamín A. BASF tak se svými programy bojuje v rozvojových zemích proti podvýživě.

"Aby měl vitamín A dlouhodobý účinek, musí se pravidelně přijímat v malých dávkách. Jednorázový příjem kapslí vitamínu má pouze krátkodobý efekt," říká profesor Dr. Michael Krawinkel z Univerzity Justuse Liebiga v Giessenu, který je zároveň vědeckým poradcem iniciativy Safo. "Obohacování základních surovin jako je olej, cukr a mouka o vitamín A, které lidé využívají pravidelně v přiměřeném množstvími, je proto možným střednědobým až dlouhodobým řešením."

Protože si lidský organismus nedokáže vitamín A vyrobit sám, musí ho přijímat s potravou, což je problémem pro lidi z rozvojových a chudých zemí. Nemohou si dovolit drahé potraviny jako jsou ryby bohaté na olej a maso, které jej přirozeně obsahují. Místo toho využívají levné základní potraviny jakými jsou olej, kukuřice, rýže a mouka, jenž jsou dostupné i pro chudé domácnosti. Ty ale mohou být obohacené o dodatečné výživné látky. Při metodě označované jako Food Fortification se základní potraviny obohacují o vitamíny a minerální látky, které se v surovině přirozeně nevyskytují nebo jsou obsaženy ve velmi malém množství.

Vitamín A určený na obohacení oleje, mouky a cukru se vyrábí v BASF v Ludwigshafenu: Základní látka Citral se ve vícefázovém procesu přemění na komplexní vitamín A, který je tekutý, rozpustný v tucích a může se přímo smísit s konzumním olejem. Aby se mohl přidávat do potravin jako je mouka a cukr, musí se v závodě společnosti BASF v Bellrupu v Dánsku obalit do speciálních ochranných mikrokapslí ze škrobu nebo želatiny. Důvodem jsou vysoké teploty v cílových zemích, které by cenný vitamín mohli zničit stejně jako světlo a kyslík.

Přímo na místě Dr. Claus Soendergaard, Global Application Manager společnosti BASF, vysvětluje místním výrobcům potravin, jak mohou potraviny o vitamín A obohatit. "Výrobci se vždy diví, že si proces vyžaduje minimální změny", říká Soendergaard.

BASF vyvinula i příruční testovací sadu, která výrobcům umožňuje ověřit koncentraci vitamínu už během jeho přimíchávání. S pomocí minilaboratoře ve velikosti tašky na laptop se tak mohou vyhnout přidání vyšší nebo naopak nedostatečné dávky.

Vyhlídky do budoucna

Tým BASF "Food Fortification" působí se svými programy ve více jak 30 zemích světa. Tyto aktivity zahrnují i strategické partnerství pro obohacování oleje a jiných základních potravin (Safo) mezi soukromou společností BASF a veřejným subjektem GTZ, které bylo zahájeno v březnu 2008. Společný program je financovaný Spolkovým ministerstvem pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a realizuje ho GTZ.

"Cílem Safo je poskytnout lidem s nízkým příjmem v současných šesti vybraných rozvojových zemích cenově dostupné základní potraviny s obsahem vitamínu A", tvrdí Evi-Kormelia Gruber, koordinátorka projektu Safo z GTZ. Pro tyto účely poskytuje své služby a zkušenosti v příslušných zemích - dosud v Bolívii, Brazílii, Tanzanii, Indonésii, Kambodži a Uzbekistánu.

"Safo pomáhá lidem přímo na místě obohacovat základní potraviny typické pro danou zemi. Vyšší cenu obohacených potravin tak mohou zaplatit i lidé z chudších domácností. Obohacení jedlého oleje o vitamín A například zvyšuje cenu pouze o 0,1 až 0,2 procenta", říká Gruber.

Informační okénko

Vitamín A

Vitamínem A se označuje Retinol a další příbuzné sloučeniny se stejným biologickým účinkem. Je nezbytný nejen pro správné fungování zraku, ale také pro téměř všechny funkce lidského těla: nervový systém, krvetvorbu, přeměnu bílkovin, pokožku, hormony, opěrný systém těla a imunitní systém.

Inovativní formule

V závodě BASF v dánském Ballerupu se vitamín A ve formě olejových kapek obaluje do mikrometrových kuliček, které ho chrání před škodlivými vlivy prostředí jako jsou vysoké teploty a volné radikály. Proces se označuje jako Beadlet proces neboli zapouzdření. Kapky vitamínu A jsou usazeny do matrice a obalí se škrobovým nebo želatinovým pudrem. Matrice je tvořena cukry a antioxidanty jako je vitamín E, který zachytává volné radikály a chrání vitamín A před rozkladem.

Správné dávkování

Člověk potřebuje pouze malé množství vitamínu A, proto k obohacení potravin stačí pouze malé množství. Například v kilogramu obohacené mouky najdeme pouhé 3 až 5 miligramů vitamínu A.

Ve vyspělých zemích má téměř každý přístup k potravinám bohatých na vitamín A jako mořské ryby či maso. Aby se vyhnulo předávkování je proto dodatečné obohacení potravin striktně zakázané. V chudých a rozvojových zemích je ale obohacování koordinováno příslušnými zdravotnickými orgány. Do úvahy přicházejí pouze potraviny, které se buď na základě svojí kalorické hodnoty nebo objemu nehodí na nadměrnou konzumaci. Na to, aby se člověk předávkoval, by musel za několik týdnů zkonzumovat 750 mililitrů potravinářského oleje nebo sníst 2 kilogramy mouky za den.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů