Pátek, 29. března 2024

O prázdninách se ve Vlašimi školili učitelé v ekologické výchově

O prázdninách se ve Vlašimi školili učitelé v ekologické výchově

Zatímco většina učitelů o prázdninách zaslouženě odpočívá po uplynulém školním roce, někteří využili tento čas ke svému dalšímu vzdělávání a za tímto účelem přijeli do Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim. Ekocentrum v rámci projektu spolufinancovaném Evropským sociálním fondem (ESF) a státním rozpočet ČR uspořádalo v červenci dvě vzdělávací akce.


Úvodní setkání Specializačního studia pro školní koordinátory EVVO ve Vlašimi

13. - 18. července 2009 proběhlo úvodní týdenní setkání účastníků Specializačního studia pro školní koordinátory environmentální výchovy. Přijelo 27 pedagogů z celého Středočeského kraje včetně Vlašimi. Úvodní pobyt byl zejména seznamovací a poznávací, jelikož účastníci se budou potkávat celý rok během 250 h dlouhého studia.

Na programu byly též bloky věnující se úvodu do environmentální výchovy a několik ochutnávek z praktické environmentální výchovy. Zajímavý byl též exkurz do historie environmentální výchovy Mgr. Kateřiny Jančaříkové, Ph. D. a její další přednáška o lesní pedagogice a zooterapii. Na prvním setkání též spolupracovala Šárka Klimešová z Toulcova Dvora a Dita Podhadská. Studium bude trvat až do září 2010, kdy účastníky čeká obhajoba závěrečné práce a zkouška před komisí.


Terénní kurz "Nebojme se s dětmi do přírody"

Prázdninový kurz terénní přírodovědy a environmentální výchovy pro učitele a další zájemce o přírodu s názvem proběhl v Podblanickém ekocentru již počtvrté, tentokrát v termínu od 26. do 31. července.

Na kurz přijelo 30 účastníků, mezi nimi bylo i 6 dětí. Letošní program zahrnoval mimo jiné přírodovědnou a entomologickou vycházku do zámeckého parku ve Vlašimi a do Jinošovského údolí nebo cestopisnou přednášku o exotickém ostrově Sokotra. Během přírodovědné exkurze na Petrovicko účastníci navštívili také veřejnosti nepřístupnou Divišovu jeskyni, zastavili se i u Husovy kazatelny a prohlédli si skanzen ve Vysokém Chlumci. V průběhu kurzu došlo i na předávání zkušeností a vyzkoušení některých aktivit, využitelných při pobytu s dětmi v přírodě (např. hydrobiologický průzkum nebo azimutová stezka). Již tradiční součástí kurzu je i jednodenní vodácké putování po Sázavě.
Kurz proběhl díky spolufinancování Evropským sociálním fondem (ESF) a státním rozpočtem ČR v rámci projektu "Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů