Středa, 24. dubna 2024

Rozhledna Poledník na Šumavě fandí ekologii, svítí elektřinou ze slunce

Na šumavské vyhlídkové rozhledně Poledník začala nově fungovat fotovoltaická elektrárna, která pokryje spotřebu elektrické energie rozhledny.

Rozhledna Poledník na Šumavě fandí ekologii, svítí elektřinou ze slunce

Umístění šesti fotovoltaických panelů je jedním z prvních kroků správy parku k zavedení co největšího podílu energie z obnovitelných zdrojů, řekl ředitel parku František Krejčí.

"Už druhým rokem pracujeme na nové energetické koncepci, protože máme více než 100 nemovitostí a ne všude využíváme obnovitelné zdroje energií," poznamenal. Například nové kotle na dřevo jsou asi jen ve třetině objektů. Správa parku, která chce ve využívání ekologicky šetrné energie jít příkladem, by chtěla postupně z obnovitelných zdrojů pokrýt veškerou svou spotřebu. Při realizaci projektů se obrátí s žádostmi o dotace na programy EU.

Studie, která by měla být hotová na podzim, má navrhnout řešení a zdroje energií. Mohou to být další fotovoltaické články nebo například spalování biomasy. Velkou pozornost bude koncepce věnovat mimo jiné zdrojům obnovitelné energie pro vytápění a teplou užitkovou vodu pro vimperský zámek, jehož rekonstrukci správa parku chystá.

"Teď propočítáváme varianty, jestli to bude kombinace fotovoltaiky a spalování peletek pro výrobu tepla a teplé užitkové vody, nebo nebo jestli budeme mít třeba někde svoji vlastní peletkárnu," doplnil Krejčí.

Na Poledníku v nadmořské výšce více než 1 300 metrů nad mořem vznikla takzvaná ostrovní elektrárna, která není napojená na rozvodnou síť. Díky novému zdroji tak například vnitřek rozhledny osvítí světla. Dosud zde bylo hlavně při zataženém počasí temno. Energie postačí také obsluze k běžné potřebě - dobití mobilního telefonu, pro provoz elektrického nářadí při údržbě objektu a podobně, vyjmenoval Josef Farták z firmy, která elektrárnu instalovala.

Zařízení při plném slunečním svitu umožňuje špičkový odběr až dva kW. Vyrobenou energii lze akumulovat v bateriích, z nich je pak možné provozovat osvětlení až 120 hodin. V zimě použije výkon pro temperování objektu, dodal Farták.

Jak se tam dostanete

Nejlepší přístup k rozhledně je z obce Prášily nebo ze Srní, výstup je ale náročnější - stálé stoupání. Cestu je možno absolvovat i s kočárkem, ale raději volte zpevněnou cestu ze Slunečné k rozcestí Liščí díry, dál souběžně s cyklotrasou až na Poledník. Rozhledna nabízí výhled na celou Šumavu a za dobrého počasí až na Alpy.

Otevírací doba
Květen, Červen, Září, Říjen denně od 10.00 - 16.00
Červenec, Srpen denně od 10.00 - 18.00

ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů