Pátek, 19. dubna 2024

Peníze z Evropské unie pomáhají zachránit přírodní koupaliště

Peníze z Evropské unie pomáhají zachránit přírodní koupaliště

Praha má k dispozici 46 rybníků, 99 potoků a čtyři vodní přehrady. Některé z nich však jako příjemné místo k relaxaci nepůsobí. V současné době tak probíhá hned několik projektů regenerace pražských vodních ploch, na které se podařilo získat přes padesát milionů z Evropské unie.

"Magistrát soustavně podporuje obnovu vodních toků na územní hlavního města. Tyto projekty jsou velmi důležité už kvůli ochraně proti povodním. Jsme rádi, že k tomu máme možnost využít i podporu z Evropské unie," zdůraznila náměstkyně primátora Markéta Reedová, která má evropské fondy na starosti.

Obnova čeká například část údolí Říčanského potoka. „Nad Uhříněvsí se na Říčanském potoce rozkládá soustava rybníků, která byla v minulosti hojně využívána k rekreaci obyvatel z širokého okolí. V průběhu let však vlivem špatné kvality vody v Říčanském potoce došlo k zanesení rybníků sedimenty, což mělo nepříznivý dopad na atraktivitu této lokality," řekla Dana Sopoušková z Úřadu městské části Praha 22. Proto se Městská část Praha 22 rozhodla uskutečnit projekt revitalizace tohoto území, která by místu vrátila původní význam. V rámci projektu budou nejen odstraněny sedimenty z rybníků, ale dojde i k obnově porostů v jejich okolí a díky nové cyklotrase bude lokalita propojena na síť cyklotras Ladova kraje. Projekt, na který Evropská unie přispěla více jak 17 milionů korun, byl zahájen v lednu a měl by být dokončen v dubnu 2010.

V minulém roce byl také dokončen projekt revitalizace vodní přehrady Džbán, na který jeho realizátoři získali dotaci v hodnotě přes 41 milionů korun. Přehrada dlouho sloužila nejen jako přírodní koupaliště, ale i k sportovnímu rybolovu.

V rámci nedávno skončené druhé výzvy do Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost má hlavní město na revitalizace a ochranu území připraveno 400 milionů korun. O dotaci na své projekty projevilo zájem celkem 32 žadatelů, kteří požadují dohromady více než miliardu korun. Které projekty budou nakonec úspěšné, se rozhodne v následujících měsících.

WEBReporter.cz, Česká informační agentura, s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů