Čtvrtek, 28. března 2024

Pahýly stromů lidem vadí, ekologové je naopak chválí

Pahýly stromů lidem vadí, ekologové je naopak chválí
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ekologické iniciativy v Českých Budějovicích snad vůbec poprvé otevřeně chválí magistrát za přístup ke kácení stromů. Přesto, že mnoha obyvatelům Budějovic se zdá takový způsob ochrany přírody spíše nešťastným.

Když totiž v Budějovicích nějaký umírající strom třeba v městském parku začíná ohrožovat chodce, magistrát ho sice nechá pokácet, ale "šetrně". Dřevorubci odříznou vršek či korunu, případně jen některé větve a torzo stromu nechají stát. V umírajícím dřevě tak má šanci dokončit své vývojové stadium řada vzácných či méně vzácných brouků. Zatímco ekologové jsou nadšení, většina ostatních obyvatel to vidí jinak.

"Intenzivní hospodaření z lesů i volné krajiny vytlačilo spoustu krásných a ohrožených tvorů do parků, alejí a zahrad. Citlivou péčí o městskou zeleň, kam zachovávání torz stromů nepochybně patří, dáváme některým z nich šanci na přežití," říká Lukáš Čížek z Entomologického ústavu Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

A v jihočeské metropoli takových pahýlů skutečně pomalu přibývá, a to i v centru města. Úředníci přitom v mnoha případech jen dodržují zákon. Když entomologové v usychajícím stromě najdou některé přísně chráněné druhy živočichů, je jejich ochrana povinností. "Budějovice navíc nechávají někdy stát i torza stromů, v nichž nežijí chránění, ale třeba jen vzácní brouci jako krasec lipový," říká entomolog Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Zdeněk Kletečka.

Parky s torzy stromů se nelíbí
Nálezy vzácných brouků potvrzují, že i město může být domovem chráněných druhů. Podle entomologa Jiřího Řehounka z Hnutí Calla se mohou lidé v Budějovicích setkat s největším českým broukem roháčem obecným, pozorovat kriticky ohrožené druhy tesaříků nebo páchnika hnědého. "Jsme rádi, že se na území Budějovic podařilo najít důležitý kompromis při kácení stromů," říká.

Pahýly ve městě však nemají jen příznivce. "Musím přiznat, že na náš vstřícný postup k ochraně vzácných živočichů máme spíše negativní ohlasy," říká Zdeňka Němcová z odboru životního prostředí českobudějovického magistrátu. Lidem se torza stromů prostě nelíbí. Stěžují si i obyvatelé blízkých domů, že jim brouci z pahýlů lezou do bytu. Magistrát se proto rozhodl, že k některým pařezům umístí cedule s vysvětlujícím nápisem, proč město strom nenechá úplně zlikvidovat.

Marek Kerles
Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů