Čtvrtek, 28. března 2024

Pandy velké čelí vyhynutí. Prohrávají boj s ekonomikou

Pandy velké čelí vyhynutí. Prohrávají boj s ekonomikou

Peking - Čínská rarita panda velká je na pokraji vyhynutí. Podle odborníků přežijí jen dvě až tři generace pand, které žijí převážně v hornatých oblastech provincií S'-čchuan, Kan-su a Šan-si.

Podle čínských médií za to může prudký ekonomický růst narušující přirozený způsob života těchto živočichů.

Problémem je, že oblast, ve které se pandy vyskytovaly, byla rozbita na menší území. Je tak pro ně složité se rozmnožovat, píše deník Global Times.

"Pokud se panda nemůže pářit s pandami z dalších oblastí, může velice brzy čelit vyhynutí - v horizontu dvou, tří generací," říká Fan Č´jung, odborník z Pekingu.

"Musíme okamžitě jednat," dodal. Riziko endogamie stále stoupá, ohrožuje zdravotní stav dalších generací, jejich odolnost vůči různým nemocem a snižuje jejich schopnost rozmnožování. Největší překážkou volného pohybu těchto zvířat jsou dálnice.

"Měli bychom zastavit prudký rozvoj infrastruktury," řekl Fan Č´jung. "Řešení celého toho problému je ale složité a já ho neznám," dodal.

Ve volné přírodě v Číně žije okolo 1590 pand velikých, převážně v provinciích S'-čchuan, Šan-si a Kan-su. 180 zvířat je drženo v zajetí.

Doba páření je jediným obdobím z celého roku, kdy se jindy samotářské pandy setkávají. Po pěti měsících březosti přijde na svět obvykle jedno jediné mládě. Jen velmi vzácně porodí panda dvojčata, ale i přesto ve většině případů přežije pouze jedno z nich.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů