Středa, 24. dubna 2024

Praha vyhlašuje Prameniště Blatovského potoka přírodní památkou

Praha vyhlašuje Prameniště Blatovského potoka přírodní památkou
K dosavadním 88 zvláště chráněným přírodním územím v Praze přibude Prameniště Blatovského potoka v Klánovicích. Rozhodla o tom dnes městská rada, když schválila nařízení o vyhlášení přírodní památky Prameniště Blatovského potoka a stanovení jejích bližších ochranných podmínek.
Památka leží v katastrální území Klánovice, v lesním komplexu Klánovického lesa. Chráněné území má rozlohu přibližně 5 hektarů. "Jedná se o první přírodní památku vyhlášenou městem po roce 1989 a zároveň o první z řady plánovaných chráněných území na základě městem schválené Koncepce ochrany přírody a krajiny v hlavním městě Praze. Toto území je cenné především svým mokřadním charakterem s výskytem vzácných bezobratlých živočichů a hub," uvedl radní hl. m. Prahy Petr Štěpánek.

Rašelinná březina, která je předmětem ochrany přírodní památky, je v rámci území hlavního města unikátním společenstvem, které je citlivé na nežádoucí obohacování živinami z okolního prostředí, způsobenou především hnojivy. Jeho zdejší existence a současný stav je zajištěn polohou uprostřed velkého lesního komplexu, který ho izoluje od zemědělské krajiny. "Důvodem vyhlášení zvláště chráněného území je zachování tohoto z ekologického hlediska velmi cenného území a jeho ochrana před možnými negativními zásahy," dodal radní. Současně s návrhem vyhlášení je zpracován plán péče pro navrženou památku pro období 2009 - 2018.

Na území hl. m. Prahy je nyní zajištěna legislativní ochrana 88 maloplošných zvláště chráněných území, která jsou vyhlášena za přírodní památku nebo přírodní rezervaci. Do těchto zvláště chráněných území je zahrnuto také 7 národních přírodních památek. Na území Prahy je zároveň zřízeno 11 přírodních parků. Současně je provedena registrace 24 významných krajinných prvků, zejména botanicky cenných. Na území Prahy se vyskytuje také několik desítek památných stromů. Památné stromy jsou vyhlašovány jako jedinci, skupiny nebo stromořadí. K dnešnímu dni je jich 176 jedinců. V rámci vytvoření soustavy Natura 2000 je vládním nařízením schváleno na území hlavního města 8 evropsky významných lokalit.

Faktografie:
Blatovský potok:
Délka toku: cca 2 km.
Povodí: cca 6,5 km2.
Blatovský potok má dva prameny jihozápadně od Klánovic. Jižně od Újezda nad Lesy ústí zprava do Běchovického potoka. Protéká jezírkem Na Planinách a Klánovickým lesem. Protéká katastry Horní Počernice (západní pramen), Klánovice a Běchovice.

http://praha.zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů