Středa, 24. dubna 2024

Afghanistán: Projekt dolu Aynak

Afghanistán: Projekt dolu Aynak

Důl Aynak - projekt světového významu

Většina z nás si Afghánistán představuje jako nevlídnou, vyprahlou zemi. Je to však země, která má svoji zvláštní krásu a navíc disponuje velkým množstvím nerostného bohatství.

Jedním z takových míst je například měděný důl Aynak, který se nachází právě v provincii Lógar. Oblast Aynaku byla známá těžbou mědi již ve starověku. Do dnešní doby se zde dochovalo mnoho pozůstatků starých dolů a hutních pecí. V roce 1974 začali ruští geologové Afghánistán mapovat a vytyčili významná naleziště mědi v oblasti Aynak, Darband a Jawkhar. Snaha o zahájení masivní těžby byla ukončena společně s příchodem občanské války v roce 1989.

Afghánská vláda se v posledních letech opět vrátila k záměru využívat nerostné bohatství své země. Pro tak velký projekt bylo však nutné vytvořit legislativní a také bezpečnostní podmínky. V neposlední řadě bylo nutné najít vhodného investora.

Příjezdová cesta k dolu Aynak s kontrolním místem Tábor u dolu Aynak Povrchový důl Aynak

Projekt na obnovení těžby mědi v dolu Aynak získala 25. dubna 2008 čínská společnost MCC - Metallurgical Group Corporation, která získala 100 % těžebních práv. Zásoby mědi v dole Aynak jsou odhadovány na více jak 11 miliónů tun. Jen pro srovnání, geologické zásoby mědi na území České republiky činí kolem 180 tisíc tun a podle odhadů tak patří Aynak mezi největší světová ložiska mědi.

Slavnostní zahájení projektu v dole Aynak proběhlo 9. července 2009 za účasti vysokých představitelů afghánské vlády a reprezentantů společnosti MCC. Plány na zahájení těžby jsou smělé. Původní záměr byl z pěti let změněn na tři roky. Zástupce společnosti MCC Shen Heting podotkl, že se jedná o projekt světového významu. Těžba mědi bude mít zásadní význam na rozvoj afghánské ekonomiky. Bude to znamenat vytvoření několika tisíc pracovních míst, což podpoří rozvoj celého regionu.

Společně s rozvojem těžebního a metalurgického průmyslu dojde také ke zlepšení životních podmínek v provincii Lógar a okolí, rozvoji školství, zdravotnictví a infrastruktury celkově. Během několika let by se měl tento důl stát jedním z největších producentů mědi na světě.

ZDROJ: PRT Logar, kráceno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů