Čtvrtek, 28. března 2024

Při ekoshow "Zatočte s elektroodpadem!" se dosud vybralo více než 35 tun vysloužilých elektrospotřebičů

Při ekoshow "Zatočte s elektroodpadem!" se dosud vybralo více než 35 tun vysloužilých elektrospotřebičů

S novým ekologickým projektem zavítal ELEKTROWIN již do 45 měst ČR, do dalších 35 vyrazí po letních prázdninách

Praha - Mobilní informační centrum kolektivního systému ELEKTROWIN s výzvou "Zatočte s elektroodpadem!" vyrazilo na svoji pouť 22. dubna 2009 s cílem navštívit celkem 80 měst ČR. Do konce června již tato ekoshow zavítala do 45 měst šesti krajů republiky. Lidé při ní vyčistili své domácnosti od více než 35 tun starých elektrospotřebičů - přesně předali ke zpětnému odběru, a tedy k recyklaci či odborné likvidaci 35 260 kg elektroodpadu. Na další cestu se Mobilní informační centrum vydá po prázdninové pauze 7. září, zastaví se ve zbývajících 35 vybraných městech čtyř krajů ČR, posledním bude 27. října Bystřice pod Hostýnem na Zlínsku.

Jak ekoshow obyvatele dosud navštívených měst oslovila?

Co do celkového množství, nanosili nejvíce vysloužilých elektrospotřebičů v Mikulově - 2750 kg, dále v Šumperku - 2160 kg a v Bzenci - 2100 kg.

Informační projekt je zároveň soutěží mezi obcemi, kdy rozhodujícím kritériem je množství odevzdaných spotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele. Tři nejúspěšnější obce budou ve finále odměněny. Kdo jsou momentálními favority nyní - v půli ekoshow? Všichni jsou z Jihomoravského kraje a to: - první Mikulov - 0,367 kg, druhý Bzenec - 0,321 kg a na třetí pozici jsou Boskovice - 0,139 kg elektroodpadu na jednoho obyvatele. Do konečného pořadí však ještě může promluvit 35 měst a obcí.

Nový projekt ELEKTROWINu "Zatočte s elektroodpadem!" není jen výzvou, aby se lidé jednorázově zbavili již nepotřebného elektrozařízení, ale snaží se je prostřednictvím informační kampaně, jež je nedílnou součástí ekoshow, učit a motivovat, aby i v budoucnu nakládali s domácími vysloužilci ekologicky a nevhazovali je coby nebezpečný odpad do popelnic. Lidé se zde mohou dozvědět také vše o významu a přínosu recyklace. Speciální edukační blok je v dopolední části programu připraven pro školy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů