Pátek, 29. března 2024

Skládka zmizela, město si oddechlo

Skládka zmizela, město si oddechlo

Kurdějov, Nikolčice/Svého času se tady ukládal veškerý komunální odpad z okresu Břeclav. A nejen ten. Co všechno pod navezenou vrstou hlíny leží, dnes nikdo pořádně neví. Na místě bývalé skládky u Kurdějova už ovšem konečně rostou stromy a keře.
"Rekultivace je hotová, na místě je vysázený ochranný les. Když jede člověk kolem, ani neví, že tam někdy byla skládka," pochvaloval si výsledek mnohaletého úsilí Gumotexu i obcí starosta Hustopečí Luboš Kuchynka.
Právě Gumotex totiž skládku v osmdesátých letech převzal. V té době tam totiž navážel nejvíce odpadu, což trvalo až do roku 1994. Skládka ovšem existovala už od padesátých let. A postupně se rozrostla na více než dva hektary.
"Geotex Brno v analýze z roku 1997 odhadl, že na skládce se za ta léta nashromáždilo dvě stě čtyřicet kubíků odpadů," uvedl vedoucí odboru životního prostředí v Hustopečích Miroslav Hanzlíček.
"Byla to hrozba, která se léta vznášela nad Hustopečemi. Roky se tam vozilo v podstatě cokoliv, prakticky vše, co si jen člověk dokáže představit, komunální i chemický odpad. Proto to bylo tak nebezpečné. Nikdo pořádně nevěděl, co tam je," přiblížil obavy Hustopečských Kuchynka.
Skládka se totiž nacházela nad městem a jakýkoliv ekologický problém mohli pocítit i jeho obyvatelé. Hustopeče proto přivítaly, když se Gumotex, který dostal kvůli skládce od České inspekce životního prostředí čtvrtmilionovou pokutu., rozhodl přistoupit k rekultivaci problémového území. Nejprve ale musel odkoupit od sedmi desítek soukromých vlastníků dotčené pozemky, což nebylo zase tak jednoduché.
Zúrodnění skládky, při které navezl Gumotex na uložené odpady desetitisíce kubíků hlíny, trvalo čtyři roky. "Rekultivace už je hotová. A kolaudační řízení nyní probíhá," potvrdil technický ředitel břeclavské společnosti František Pálka.
"Zpevníme svah, navezeme úrodné vrstvy zeminy, položíme tam fólii a vybudujeme odvětrávací komín pro únik metanu a měření plynů, které ze skládky budou vycházet. Až se zemina zpevní, vysázíme sem zeleň, stromy, keře a trávy," popsala už před čtyřmi lety plánovaný postup prací Pavlína Vlková, která měla rekultivaci na starosti.
S osmdesáti procenty nákladů, tedy zhruba dvaceti miliony korun, pomohl Gumotexu formou dotace Státní fond životního prostředí. Dalšími asi čtyřmi miliony přispěl i mikroregion Hustopečsko.
"Jsme rádi, že je to konečně v pořádku. A nevznikla žádná větší ekologická škoda," oddechl si Hanzlíček. Kolaudace zúrodněné skládky, jejíž větší část leží v katastru Nikolčic, je naplánována na poslední srpnový den.
Pokud vše dobře dopadne, měla by území od Gumotexu převzít právě obec Nikolčice. "S Gumotexem jednáme, už máme návrh darovací smlouvy. Musíme ale počkat na podrobnosti, které vyplynou z kolaudačního rozhodnutí," řekl nikolčický starosta Vojtěch Konečný.

MICHAL ŠUPÁLEK

Název zdroje: Nový život

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů