Pátek, 19. dubna 2024

Zelená úsporám: dotazů přibylo, žádostí nikoli

Zelená úsporám: dotazů přibylo, žádostí nikoli

Podmínky v programu Zelená úsporám jsou od pondělí mírnější. Zájemci si nově nemusejí lámat hlavu nad vhodnou kombinací úsporných opatření. Stačí, když realizují jedno, které sníží spotřebu energie u bydlení o 20 procent. S vyšší šancí na úspěch se zvýšil také počet potenciálních zájemců. Co je láká a kde nejčastěji chybují?

Počet lidí dotazujících se na nová pravidla se prudce zvýšil. "Ano, na všech krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí pozorujeme výrazný nárůst zájemců o dotace," tvrdí mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová. Přesná čísla zatím k dispozici nemá, podobně jako počet žádostí, které budou posuzovány podle nových pravidel.

Schválených žádostí navzdory zájmu nepřibývá. "Zhruba dva tři týdny před vyhlášením nových podmínek se přísun žádostí zastavil. Lidé raději počkali na nová pravidla," vysvětluje mluvčí Státního fondu životního prostředí. Schváleno je podle ní 205 žádostí, kterým bude navýšena podpora dle nových podmínek programu. "Neschválené nebo neúplně žádosti neevidujeme."

Ačkoli lze dotacemi ušetřit třeba při zateplení fasády, střechy nebo výměně kotle, lidé dávají přednost spíše méně nákladným opatřením. Vůbec největšímu zájmu se podle Brandtové těšila za přísnějších podmínek úspora energie při vytápění. Lidé podali celkem 58 úspěšných žádostí. Naopak nikdo se neucházel o komplexní zateplení fasády, jež by vedlo k dosažení nízkoenergetického standardu.

Velký zájem prý bude o výměnu oken.O dotaci na výměnu kotle na tuhá paliva za ekologičtější řešení požádalo 16 lidí, na instalaci nízkoemisního zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla do novostaveb vsadili dva žádatelé. Solární kolektory lákaly 26 lidí. "K dispozici máme pouze údaje za fond. Žádosti z bank bohužel nejsem schopna rozdělit dle prováděných opatření, protože tato čísla nedostávám," upozorňuje Lenka Brandtová. Po změně pravidel podle ní bude hitem výměna oken a solární systémy.

Největší potíže prý mají lidé s dodáním povinných příloh k žádosti. "Žádost je jednoduchá, krycí list vyplňuje projektant, takže jediné, co mne napadá, je, aby žadatelé vyplnili všechny povinné kolonky. Většinou zapomínají dodat povinné přílohy, jako je např. list vlastnictví," dodává mluvčí.

Foto: Profimedia, Lucie Pařízková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů