Pátek, 19. dubna 2024

Sv. František z Assisi je už 30 let patronem ekologů

Sv. František z Assisi je už 30 let patronem ekologů

Farní muzeum Zábřeh zve na fotografickou výstavu instalovanou v prostorách věže a půdy kostela sv. Bartoloměje v Zábřeze "Příroda nejen kostelních věží". Výstava bude otevřena o hodové neděli 30. srpna 2009 od 9.30 do 12.15. Autorem fotografií je zoolog a ekolog František John. Výstava je připravena při příležitosti letošního jubilea 30 let od prohlášení sv. Františka z Assisi patronem všech, kdo se zabývají ekologií a ochranou přírody. Expozice bude k vidění do konce listopadu 2009.

Prostor půdy a věže chrámu sv. Bartoloměje v Zábřeze zaplní o letošních Bartolomějských hodech fotografie chráněných a ohrožených druhů živočichů (zvláště netopýrů) a rostlin. Většinu fotografií budou tvořit fotografie letounů – netopýrů a vrápenců. Jednak fotografie letních kolonií, které často sídlí na půdách kostelů, jednak fotografie letounů zimujících v jeskyních a štolách. Velké letní kolonie netopýrů čítající desítky kusů jsou v regionu např. v Moravičanech, Hoštejně, Bílé Lhotě nebo Hanušovicích. Některé tyto kolonie jsou přitom tak významné, že se staly součástí sítě evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000 (Hanušovice, Bílá Lhota). Přímo na věži zábřežského kostela sídlí netopýři večerní (Eptesicus serotinus).

     

Farní muzeum Zábřeh si klade za cíl dlouhodobě prezentovat památky křesťanského umění v regionu. Příroda však do těchto prostor také patří, neboť její ochrana je jedním z aktuálních témat dneška. Proto také papež Jan Pavel II. prohlásil 29. listopadu 1979 sv. Františka z Assisi patronem ekologů. Tento světec žijící v letech (1181 nebo 1182? – 1226) proslul svým srdečným bratrským vztahem k veškerému stvoření. Nejslavnějším Františkovým dílem je Sluneční píseň, která má i dnes revoluční ekologický nádech. Málo známým dědictvím po svatém Františkovi je také vánoční zvyk stavění betlémů – v roce 1223 v Grecciu na Vánoce zinscenoval narození Páně v chlévě s živými zvířaty.

Zajímavé je, že s návrhem prohlášení sv. Františka z Assisi za patrona ekologů přišel Lynn White – americký historik a ekolog, který v roce 1967 jako jeden z prvních upozornil na ekologické problémy. Ve článku nazvaném "Historické kořeny naší ekologické krize" (v originále "The Historical Roots of Our Ecologic Crisis") publikovaném v časopise Science označil křesťanství za jednu z příčin ekologických problémů. Tento článek vyvolal rozsáhlou vědeckou polemiku. Sám White však v závěru svého příspěvku upozornil na to, že východisko řešení ekologické krize je v rovině duchovní (změna smýšlení a způsobu chování) mnohem více, než v rovině technické, vyzdvihl přístup sv. Františka z Assisi ke stvoření a navrhl jej za patrona ekologů.

(Podle tiskové zprávy Farního muzea Zábřeh)

http://www.proglas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů