Pátek, 19. dubna 2024

ČR by měla investovat do umělých chovů sladkovodních ryb

ČR by měla investovat do umělých chovů sladkovodních ryb

Kromě klasického chovu sladkovodních ryb ve volné přírodě by se měli tuzemští rybáři zaměřit také na umělý chov ryb v uzavřených systémech.

Uvedl to ředitel sekce operačních programů (OP) rybářství a zemědělství Ministerstva zemědělství ČR (MZe) Miroslav Daněk.

Právě OP rybářství podle jeho slov umožňuje dotovat investice do výstavby umělých zařízení na chov ryb (akvakultury) částkou do 30 milionů korun. „Třicet milionů je horní limit podpory, kterou nám program umožňuje. Reálná výše investic se ale pohybuje od 70 do 200 milionů,“ podotýká přitom Daněk. To v praxi znamená, že by musel být celkový projekt rozčleněn na několik samostatných částí.

V ČR dosud „továrna na umělou produkci ryb“ neexistuje. Podle Daňka ale uzavřená akvakulturní zařízení představují v produkčním rybářství budoucnost. V současné době se totiž tímto způsobem produkuje ve světě 44 procent všech mořských a sladkovodních ryb určených k lidské spotřebě. „Evropa, včetně ČR ale za tímto vývojem zaostává,“ konstatuje Daněk.

Umělá produkce ryb by přitom umožnila chovat rybářům v ČR širší spektrum ryb, například dravců, a rozšířit tak nabídku tuzemské produkce pro spotřebitele. Jako velmi perspektivní se podle Daňka v současné době jeví například produkce jesetera, který kromě prodeje rybího masa přináší jeho producentům další profit díky prodeji kaviáru.

V rámci OP rybářství mají rybáři v ČR na roky 2007 až 2013 k dispozici téměř miliardu korun. Dotace z EU se na této částce podílejí 75 procenty, čtvrtinu musí ČR financovat z vlastních zdrojů. Do současné doby bylo z těchto peněz vyčerpáno již 407,66 milionu korun, především na investice do zpracování a uvádění ryb na trh. Podpora bude podle Daňka pokračovat v pořadí pátým kolem příjmů žádostí na podpory z OP v únoru příštího roku. Mezi vyhlášené programy bude podle něj opět patřit podpora investic na zpracování ryb a také podpora investic do akvakultury.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů