Čtvrtek, 28. března 2024

V české přírodě se rozšiřují mývalové

V české přírodě se rozšiřují mývalové

Praha - V české divočině se zabydleli medvídci mývalové. Podle přírodovědců se s nimi mohou lidé setkat od jižní Moravy až po Karlovarsko a jsou jich tu řádově stovky. Navíc se dá předpokládat, že se původně americký medvídek rozšíří ještě víc. Mírné klima jim totiž vyhovuje.

Roztomilé zvíře je možné vidět hlavně navečer v okolí vody. "On se dokáže adaptovat třeba i ve velkoměstech. V New Yorku vybírají popelnice, ale jejich původním prostředím je okolí říček a potoků," vysvětluje zoolog Aleš Toman. Do české přírody se mývalové rozšířili z Německa a Rakouska, kde je chovali pro kožešiny. Jenže hodně farem bylo během II. světové války zničeno a mývalové se dostali na svobodu. 

Z roztomilých medvídků ale rozhodně nemají radost ochránci přírody, mývalové jsou totiž u nás škůdci: "Vyhledává především menší živočichy, mláďata, vejce a podobně," vysvětluje Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednotky. V Německu zaznamenali ochránci přírody i případy, kdy mývalové vyplenili celé kolonie volavek nebo kormoránů. 

Myslivecká stráž proto mývaly střílí, jen loni jich zastřelili 111, vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství. Mývalové se tak zařadili mezi tisíce dalších nepůvodních druhů rostlin a zvířat, které se šíří českou přírodou.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů