Pátek, 29. března 2024

Vojenské puče škodí přírodě, ukazuje případ Madagaskaru

Vojenské puče škodí přírodě, ukazuje případ Madagaskaru

Antananarivo - Šokující fotografie zmasakrovaných lemurů, kteří byli zabiti kvůli masu, uveřejnila celosvětová nezisková organizace Conservation International.

Po převratu na Madagaskaru, kdy se k moci dostal bývalý starosta hlavního města Antananariva Andry Rajoelina, který je ve svých čtyřiatřiceti letech nejmladším africkým prezidentem, přestala vláda dohlížet na dodržování zákonů na ochranu zvířat.

Nestabilní politické situace rychle využily pašerácké gangy, většinou financovány ze zahraničí, a vydaly se do národních parků. Nejprve začaly s kácením vzácných dřevin - růžové a ebenové dřevo nevyjímaje.

Nyní se však ukazuje, že dřevo není jediným cílem nenasytných zločinců - jejich terčem se stala i ohrožená zvířata, jakými jsou lemuři.

Fotografie, které přinesla organizace Conservation International, ukazují těla ilegálně zabitých lemurů, které pašeráci prodávají restauracím ve městech jako delikatesu. Bez přispění centrální vlády nebyl nikdo schopný tento masakr zastavit.

Místní "mafiáni" zneužívají politického chaosu ve svůj prospěch a plení chráněné lesy v okolí města Daraina, které byly nedávno vyhlášeny za chráněné území.

"To, co se děje s madagaskarskou biodiverzitou, je vskutku děsivé. Zabíjení těchto nádherných, šlechetných a unikátních tvorů není akceptovatelné," řekl zpravodajskému serveru BBC News doktor Russ Mittermeier, prezident organizace Conservation International a jeden z největších světových expertů na lemury.

Lemuři jsou poloopice žijící na stromech. Jedná o stejnou vývojovou větev, ze které se na Africkém kontinentě vyvinuly opice. Ty však na Madagaskaru nežijí.

Existuje zhruba okolo 20 druhů lemurů. Ve volné přírodě je lze vidět pouze na Madagaskaru, omezený počet také na sousedních Komorských ostrovech.

Na mocenskou změnu na Madagaskaru zareagovala Africká unie, která ostrov vyloučila ze svých řad. Proces, který k moci přivedl nový režim, označila za protiústavní. Spojené státy a Evropská unie mluví o státním převratu.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů