Úterý, 23. dubna 2024

Moby: Zodpovědnost za životní prostředí máme všichni

Moby: Zodpovědnost za životní prostředí máme všichni

Americký zpěvák, skladatel, DJ a ekologický aktivista Moby zahájil ve čtvrtek ve Stockholmu sérii koncertů, jejichž cílem je zvýšit povědomí o problémech souvisejících se změnou klimatu, a to především u mladých lidí. „Každý musíme začít u sebe. Zodpovědnost za životní prostředí máme všichni,“ nabádal.

Moby (vlastním jménem Richard Melville Hall) je jedním z nejúspěšnějších hudebníků. Rád experimentuje s hudebními žánry, jimž dává novou tvář. Přezdívku mu dali rodiče podle románu Bílá velryba (Moby Dick) od Hermana Melvilla, jeho prapra…strýce.

Mobyho průlomové album bylo Play, pod kůži se dostaly jeho hity Porcelain, Go nebo Why Does My Heart Feel So Bad? V červnu tohoto roku vydal novou desku Wait For Me a o měsíc později koncertoval na O2 Sázavafestu v Kácově.

Moby bojuje za práva zvířat a je veganem 

Vedle umělecké dráhy je zaníceným ochráncem životního prostředí, zapojil se do boje proti klimatickým změnám i ochrany práv zvířat. „Změna klimatu je nesmírně závažný problém. Jsme na pokraji okamžiku, kdy už nebudeme schopni tuto změnu žádným způsobem ovlivnit,“ uvedl.

Přes dvacet let je vegan, žije v New Yorku, kde jezdí výhradně městskou dopravou. „V osobním životě jsem velmi zodpovědný k životnímu prostředí, ale v profesionálním už to tak jednoduché není. Ale děláme, co se dá,“ přiznal.

Ve Švédsku nabádal k optimismu i k okamžitému jednání. Zmínil riziko miliónů „klimatických“ běženců, škodlivost živočišné výroby produkující 24 procent skleníkových plynů nebo závislost některých států na dovozu ropy.

Připustil, že snaha pár odhodlaných jedinců nic moc nezmůže: „Jeden člověk nic nezmění, ale zodpovědné chování miliónů lidí už má pořádný dopad. Je taky na nás, na voličích, jaké představitele moci si zvolíme. V tomto směru musí být lidé hlasitější.“

Podporuje Baracka Obamu

Americký hudebník se rovněž pustil do USA, kde má obrovský vliv lobbing těžařských společností. Podle Mobyho bychom měli více přemýšlet, jaké potraviny od jakých výrobců kupujeme, měli bychom podporovat domácí produkci a konzumovat vše s mírou.

„Jsem ale realista. Bylo by krásné mít zachovanou krásnou přírodu, jenže lidé potřebují pracovat a mít z čeho žít. Jak chcete třeba zařídit, aby občané miliardových národů jako Indie a Čína neměli ledničky a auta?“ podotkl.

Neopomenul vzpomenout amerického prezidenta Baracka Obamu, jehož podporuje. „Po osmi letech s Georgem Bushem se opět nemusím stydět za to, že jsem Američan. Po osmi letech snad konečně skončily zlé časy. Bush se vrátil do Texasu, tam, kam patří.“

Koncerty Play to Stop: Europe for Climate jsou součástí celoevropské kampaně k prosincovému summitu v Kodani. Další se budou konat v Budapešti (19. září vystoupí britští The Editors) a 7. prosince v Kodani. Koncert Mobyho ze Stockholmu, gejzír pozitivní energie s best of peckami, odvysílá MTV. 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů