Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tipy v krajích

Tipy v krajích

Valdštejnské slavnosti v Chebu
Je páteční odpoledne, píše se rok 1627 a vévoda frýdlantský Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, císařský generalissimus, přijíždí v čele průvodu do Chebu s úmyslem verbovat nové vojáky do císařské armády. Na tuto událost se bude v Chebu opět po roce vzpomínat, tentokrát 28. a 29. srpna, kdy Valdštejn rozbije své vojenské ležení pod chebským hradem u řeky Ohře. Program bude letos probíhat převážně na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Po oba dva dny zde bude dobové tržiště s bohatým programem zahrnujícím loutkové divadlo, kejklíře, mágy, šermíře i hudbu a tanec. V pátek bude purkmistrem přivítán vzácný host, na jehož počest bude připravena večerní slavnost s pečenými selaty, v sobotu se můžete těšit na pouliční šarvátky vojáků i valdštejnskou pobožnost. Vyjde i průvod do vojenského ležení s následnou přehlídkou, nácvikem obrany a velkou bitvou. Večer vás pak pochodňový průvod městem dovede z chebského hradu na náměstí, kde uvidíte ohňostroj.
www.cheb.eu

Pražský jarmark
Až do neděle 30. srpna se budou střídat na pražském historickém náměstí, Ovocném trhu, vystoupení folklorních souborů ze všech kontinentů světa. Na letošní, v pořadí již VI. mezinárodní festival Pražský jarmark přijedou tanečníci, zpěváci a hudebníci 15 zahraničních souborů, např. z Izraele, Itálie, Slovinska, ale i z daleké Kolumbie nebo Konga. Domácí folklor uvidíme v podání 18 souborů. Hlavní festivalový program můžete sledovat každý den od 15.45 do 22 hodin, ve středu ve 13.30 se navíc roztančí Staroměstské náměstí, odkud vyrazí průvod účinkujících v krojích svých zemí.
www.pjarmark.cz

Jihočeský kraj
Šelmberk u Mladé Vožice
Všední dny v podhradí
V areálu Historicko řemeslně vzdělávacího centra na hradě Šelmberk u Mladé Vožice probíhá do neděle 30. srpna denně od 10 do 17 hodin druhý ročník prázdninové zábavně naučné akce pro děti i dospělé s názvem "Všední dny v podhradí". Vydejte se za brány království Danar a navštivte oživené řemeslné podhradí, kde na vás čekají mistři kováři, hrnčíři, tesaři, přadleny, platnéři, sedláři, barvíři i pekaři. Vidět můžete i bylinnou zahradu s padesáti druhy bylin, pečení chleba ve středověké chlebové pícce nebo způsob výroby šindelů. Využijte příležitost poznat vlastníma rukama kouzlo starých řemesel a dozvědět se něco více z naší historie.
www.centrumselmberk.cz, www.kralovstvidanar.com

Liberecký kraj
Horní Hanychov
Evropská noc pro netopýry
Český svaz ochránců přírody přichystal na páteční večer 28. srpna u lomu v Horním Hanychově zajímavou noční akci pro zvídavé děti i jejich rodiče. Díky odborníky připravenému programu se můžete seznámit se zajímavými létajícími savci, s jejich výzkumem, ochranou a dosavadními poznatky o jejich životě. Tuto noc na mnoha místech Evropy probíhají veřejné přednášky o netopýrech, zájemci zde zjišťují, jak a čím jsou netopýři ohrožováni a kde oni sami mohou být nápomocni při jejich ochraně. I zde máte možnost se netopýra dotknout a možná změnit své dosavadní nahlížení na tyto savce. To vše od 20.30 do pozdní noci.
Tel.: 422 712 069, 603 780 392

Zlínský kraj
Vizovice
5. vizovický jarmark řemesel
Vizovický jarmark řemesel, který se uskuteční 29. a 30. srpna, navazuje na tradiční myšlenku Trnkobraní a přesouvá část dění této akce do zajímavého koutu města - Štěpské ulice pod zámkem ve Vizovicích. Již pátým rokem přibližuje všem návštěvníkům tradiční výrobu věcí dříve nezbytných, pochoutek našich babiček, a dávají prostor také umělcům a řemeslníkům. Akci, plnou krojů, dobových oděvů a klasické jarmareční nálady, doplňuje hudecká muzika Staré gatě nebo vystoupení dětského souboru valašských písní a tanců Vizovjánek.
Štěpský dvůr, www.vizovice.eu


 

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů