Úterý, 23. dubna 2024

Rozvoj fotovoltaiky pravděpodobně zahýbe dotacemi

Rozvoj fotovoltaiky pravděpodobně zahýbe dotacemi

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce upravit systém podpor obnovitelných zdrojů energie tak aby více zaručil spravedlivé soutěžní prostředí u všech obnovitelných zdrojů. Důvodem jsou dotace do fotovoltaiky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje změnu zákona č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. MPO plánuje změnit 5% hranici, o kterou může Energetický regulační úřad meziročně maximálně snížit výkupní cenu elektřiny z nových obnovitelných zdrojů. Snahou MPO je, aby novela zákona byla účinná už od 1. ledna příštího roku.


Důvodem změny zákona je především situace v oblasti fotovoltaiky, kde dotační politika ze strany státu přestala plnit svoji primární funkci. Podpora slunečních elektráren se tak posunula z oblasti s nutnou státní podporou své existence do pozice odvětví, kde je zisk garantován bez ohledu na situaci na trhu.


Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí MPO, uvádí ve své zprávě, že instalovaný výkon u slunečních elektráren vzrostl mezi roky 2007 - 2008 o bezmála 1500 % z původních 3,4 MW na 54,29 MW. Ke konci června tohoto roku dosáhl instalovaný výkon již 80 MW. Snížení cen fotovoltaických panelů, ke kterému dochází, vede k nekontrolovanému rozvoji slunečních elektráren. Zatímco technologický vývoj snížil cenu fotovoltaických panelů o více než 40 %, Energetický regulační úřad může na základě zákona meziročně snížit výkupní cenu elektřiny pro nové obnovitelné zdroje pouze o 5 %.

Zdroj: MPO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů