Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Děti žen, které v těhotenství žijí v prostředí plném zplodin z výfuků, komínů, ale i cigaret, mají nižší IQ než děti matek, které dýchaly čistý vzduch.
Výsledky měření hladiny látek PAH (polycyklické aromatické uhlovodíky, které vznikají jako produkty spalování organických látek) v různých částech New Yorku a sledování dětí od narození do věku pěti let zveřejnili nedávno vědci z Centra pro dětské zdraví na americké Kolumbijské univerzitě.
Mezi dětmi, jež se narodily a žijí ve znečištěných a méně znečištěných čtvrtích, jsou rozdíly až 4,67 bodu IQ.

Více než 350 nových druhů včetně nejmenšího jelínka na světě, "létající" zelené žáby či sto milionů staré fosilie neznámého druhu gekona objevili za posledních deset let biologové ve východním Himálaji. O "inventuře" informoval Světový fond na ochranu přírody. Vědci oblast považují za "biologický poklad světa", nyní však varují, že je vážně ohrožena - klimatickými změnami, odlesňováním, nadměrným chovem domácích zvířat i nelegálním obchodem s divoce žijícími zvířaty.

Včera 25. srpna 2009 pozdě večer likvidovali hasiči dva požáry v Novém Bydžově na Hradecku. První požár byl na operační středisko hasičů ohlášen šest minut před 22. hodinou. Podle prvotních informací se mělo jednat o požár stromů v ulici B. Smetany v Novém Bydžově.
Na místo vyjeli místní profesionální a dobrovolní hasiči se dvěma cisternami. Po příjezdu hasičů na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že ve svahovitém terénu hoří černá skládka, od které vzplálo i několik stromů. Hasiči uhasili požár v těžko přístupném terénu za 40 minut. Požár nezpůsobil žádné hmotné škody.
 
Ke druhému požáru vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova ve 23:25 hodin do ulice Julia Fučíka v Novém Bydžově, kde hořel velkokapacitní kontejner s odpadem. Hasiči dostali požár pod kontrolu za šest minut od ohlášení a uhasili krátce před půlnocí. Ani v tomto případě požár nenapáchal žádné hmotné škody.

PET láhev, kterou jste možná právě včera vyhodili do žlutého kontejneru, se k vám může zase vrátit. Přední japonský výrobce psacích potřeb Pilot uvádí na trh nový moderní výrobek, gelový roller B2P, který je z 89 % vyroben z recyklovaných PET láhví. Odtud také název – from Bottle to Pen (od plastové láhve k peru). Navíc je vyroben v továrně splňující normu ISO 14001. Respekt k životnímu prostředí dostává nový rozměr. Třiďte odpad a kupte si pero vyrobené převážně z druhotné suroviny, bez sebemenšího kompromisu v kvalitě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů