Čtvrtek, 25. dubna 2024

Studenti varšavské univerzity získali cenu prvního ročníku Ecomagination Challenge

Studenti varšavské univerzity získali cenu prvního ročníku Ecomagination Challenge

Studenti Technologické univerzity ve Varšavě jasně demonstrovali výhody samočinného kombinovaného systému pro výrobu energie a jeho přínos pro ekologičtější provoz univerzitního kampusu

PRAHA, 27. srpna 2009 — Společnost GE Energy na slavnostním vyhlášení v Budapešti oznámila prvního vítěze soutěže uspořádané pro studenty evropských univerzit nazvané „Udělejte svůj kampus zelenější“. Ze tří finalistů letošního ročníku byl nakonec vybrán tým KNEPW sestavený ze studentů Technologické univerzity ve Varšavě za svůj projekt samočinného kombinovaného kogeneračního systému vyrábějícího elektřinu a zároveň teplo (CHP). Vítězný projekt má potenciál podpořit rozvoj nové energetické politiky v Polsku, jež bude klást důraz na rozvoj distribuovaných zdrojů energie, využívání paliv s nízkými emisemi a kogeneračních systémů.

Jakožto vítěz obdrží Technologická univerzita ve Varšavě grant ve výši 25 tisíc EUR na vlastní realizaci projektu. Druhé místo obsadil tým INSA Lyon z univerzity ve francouzském Lyonu a třetí místo pak tým Loughborough Dreams z univerzity v britském Loughborough.

„Soutěž Ecomagination Challenge vyhlášená společností General Electric pro nás představovala jedinečnou příležitost pustit se do vlastního konstrukčního projektu – a to takového projektu, který by nebyl obyčejným cvičením, ale měl by i potenciál vlastní realizace. Naším cílem proto bylo vytvořit takový projekt, který by byl ekonomicky výhodný,“ prohlásil jeden z vedoucích vítězného týmu Adam Rajewski. „Rovněž jsme přesvědčeni, že elektrárna přímo na pozemku univerzity bude užitečným nástrojem pro učitele i studenty a bude moci sloužit přímo pro výuku. Díky vítězství v této soutěži můžeme doufat, že výsledky své práce uvidíme i v reálném životě. Po něčem takovém touží snad každý konstruktér a návrhář.”

Ecomagination Challenge je technologická soutěž zaměřená na zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí prostřednictvím realizace nových projektů vytvořených studenty magisterského a doktorského studia na evropských univerzitách. Až do 1. května 2009 mohli účastníci přihlašovat své projekty v podobě inovativních a revolučních nápadů, které by mohly mít z ekologického hlediska pozitivní dopad na univerzitní kampus. Celkem bylo letos přihlášeno 32 projektů.

„Velice vítáme snahu společnosti GE Energy podpořit mladé lidi v kreativním přístupu k práci. Právě energetický sektor je totiž páteří pro celý hospodářský rozvoj a jako takový musí jít příkladem v ekologickém smýšlení. Iniciativa Ecomagination je skvělým způsobem, jak změnit smýšlení lidí a pohled na vývoj nových technologií, a tak usilovat o lepší svět. Jsem přesvědčen, že taková investice za to stojí,“ prohlásil profesor Krzystof Badyda, proděkan pro výuku na Fakultě energetického a leteckého strojírenství Technologické univerzity ve Varšavě.

Varšavský tým KNEPW vytvořil samočinný kombinovaný kogenerační systém (elektřina a teplo) postavený na samočinném kombinovaném vratném motoru. Týmu se v rámci projektu podařilo dokázat, že použití tohoto systému je ekologicky i finančně výhodnější než nákup elektřiny a tepla z varšavských tepláren a elektráren, které fungují na spalování uhlí. Projekt rovněž jasně demonstroval, že kromě snížení emisí dusíkatých plynů může taková kombinovaná jednotka znamenat významný finanční přínos.

„Bylo zajímavé sledovat, že všechny týmy pochopily koncept a cíl soutěže - totiž vytvořit ekologicky šetrné a energeticky efektivní řešení pro životní prostředí. Jsme rádi, že můžeme podpořit tyto mladé konstruktéry, kteří velice cílevědomě pracovali na svých projektech jako jeden tým a kteří společně s GE sdílejí vizi zelenějšího světa,“ prohlásil prezident společnosti GE Energy pro střední a východní Evropu, Rusko a Společenství nezávislých států – Rod Christie.

Máte-li zájem o další informace o projektech, které se dostaly do finále, navštivte internetovou stránku www.makeyourcampusgreener.com. Ecomagination je iniciativa GE usilující o vývoj a vytváření inovativních technologií, které klientům umožní reagovat na jejich ekologické a finanční potřeby. Tato iniciativa je zároveň obchodní strategií pro posílení růstu GE, tak zároveň příslibem pomoci životnímu prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů