Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise minulý týden zveřejnila seznam přibližně 4.000 leteckých přepravců, kteří se od roku 2012 budou muset zapojit do evropského systému obchodování s emisními povolenkami. Součástí seznamu Evropské komise jsou velké letecké společnosti, ale i firmy nabízející soukromé lety na území Evropské unie. Na seznamu figurují i výrobci letadel jako je například Airbus nebo letecké složky ozbrojených sil. Evropská komise dodává, že seznam je „živým dokumentem“ a každý rok se počítá s jeho aktualizací. Nové nařízení je jedním z prvních kroků k implementaci směrnice o začlenění leteckých přepravců do systému obchodování s emisními povolenkami. Nejkontroverznější součástí celé směrnice je požadavek na začlenění mimoevropských leteckých společností, které využívají evropská letiště. Směrnici, která sklidila ostrou kritiku ze strany evropského i amerického leteckého průmyslu, vstoupila v platnost počátkem února 2009.

Ve dnech 23.-26. srpna probíhají ve Washingtonu, D.C. jednání o klimatu mezi USA a evropskou delegací složenou z tzv. troiky – Švédska (předsednická země), Španělska (následující předsednictví) a Evropské komise. Troika za švédského předsednictví zavítala už do Číny. Smyslem těchto a dalších plánovaných setkání (Fórum největších ekonomik světa, klimatický summit OSN a setkání G20) je sjednocení názorů pro prosincovou mezinárodní konferenci o klimatických změnách. Již dříve se největší ekonomiky světa shodly na snížení globální průměrné teploty o 2 °C, nyní je třeba určit způsob, jak toho dosáhnout.

Zajímavý trend byl k vidění na veletrhu Kabo, věnovaném obuvi a koženému zboží. Německá firma Josef Seibel v Brně představila v rámci kolekce dámské a pánské obuvi pro jaro/léto 2010 ekologickou řadu "Spirit of Nature". Podešve obuvi jsou vyrobeny ze směsi kaučuku a mechu. Pro značku je typické ruční šití obuvi.

Společnost Samsung Electronics oznámila, že v rámci nové strategie "Vytváření nových hodnot prostřednictvím ekologických inovací", se chce do roku 2013 stát vzorem ekologicky zodpovědné společnosti. Součástí zeleného managementu je vize s názvem "Creating New Value through Eco-innovation" (Vytváření nových hodnot prostřednictvím ekologických inovací) se sloganem "PlanetFirst" (planeta na prvním místě). Aktuálními příklady ekologického chování mají být ultratenké "LED TV", televizory s nulovým obsahem olova a s o 40 % nižší spotřebou elektrické energie nebo mobilní telefon "Blue Earth", dobíjený výhradně sluneční energií. Do roku 2013 chce Samsung omezit emise skleníkových plynů z výrobních závodů o 50 % a dosáhnout na kritéria pro "Dobrý ekologický produkt" u 100 % svých výrobků.

Více než 8000 kelímků odevzdali do přistavených žlutých kontejnerů návštěvníci letního hudebního festivalu na Okoři. Pět tisíc fanoušků hudby mělo možnost získat za 20 odevzdaných plastových kelímků jedno pivo zdarma. Děti zase za odměnu dostávali různé dárky nebo hry s tématikou třídění a recyklace odpadů. Soutěž se setkala s velkým ohlasem, v infostánku měl každý možnost nejen získat odměnu za vytříděné kelímky, ale také dostat odpověď na zvídavé otázky o třídění a recyklaci. Soutěž také napomohla zajistit čistotu v celém areálu. Podobné akce, které v rámci hudebních festivalů vznikají za podpory společnosti Eko-kom, mají v lidech zvýšit povědomí o třídění odpadů a potřeby jejich další recyklace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů