Sobota, 20. dubna 2024

Hongkongská ulička, která děsí ochránce přírody

Hongkongská ulička, která děsí ochránce přírody

Na chodníku se suší mořské plody, žraločí ploutve nebo léčivé byliny. Jsme na jedné z nejrušnějších tříd Hong Kongu. Takový pohled nabízí unikátní trh s těmito produkty, který by ochránci přírody nejradši okamžitě zavřeli. Na ulici zvané Dried Seafood Street se ovšem prodávají nejdražší a zároveň nejžádanější ingredience Orientu. Proto její existence není ohrožena. 

Chobotnice, mušle, hvězdice, mořské okurky chaj šen. Vystavené slunečním paprskům, rozložené na velkých ošatkách. Další tuny i těch nejroztodivnějších živočichů, pocházejících snad ze všech světových oceánů, pak nabízejí tři stovky obchodů lemujících třídu Des Voeux West.

Žen-te, Wing Chang, Shark's Fin City, Wing Le-e a mnoho dalších prodává už 160 let prakticky stejné zboží. A hlavně sušené. "Tohle jsou rybí měchýře, které se dlouho suší na slunci. Díky tomu mají více vitamínu D a jsou tak velmi oblíbené. Používají se třeba do polévky nebo se také podávají jako dušené. A čím déle se suší, tím lépe," říká jedna z dcer majitele firmy Wok Tchai.

Prodávají se zabalené v igelitovém sáčku a zdálky vypadají spíše jako pytlíky bonbonů. Chuť prý však nemají žádnou. Ostatně o tu jde v nabízených produktech často až na posledním místě. "Čínské dary moře, ty sušené, jsou dobré z několika důvodů. Tím hlavním ovšem je, že pomáhají posilovat imunitu. Obsahují proteiny, minerály a další látky, proto je máme v oblibě a proto jsme také my Číňané zdraví," dodává přesvědčivě.

Pomyslné dveře, které tu žádný z krámků nemá - stačí vždy ráno vytáhnout a večer zase stáhnout roletu, se v ulici mořských plodů prakticky netrhnou. Ani v neděli ne. Kšeft je kšeft. Navíc návštěvníci z Číny, kteří sem míří častěji než za nejznámějšími turistickými atrakcemi, přijíždějí hlavně o víkendu. A také na vyhlášeném tržišti utrácejí více, než u Diora nebo Versaceho.

Vezměte si, ochutnejte, přivoňte, vyzývají prodavačky potenciální zákazníky. Beru do ruky malý, do oranžova zbarvený kousek něčeho připomínajícího nasekaný kokosový suk. Záhy se dozvídám, že jde o sušený vnitřek lastury. V čínštině zvaný kan pej.

"Obvykle pocházejí z hlubokých moří. Obsahují velké množství aminokyselin, jako třeba glycinu. Dále nukleové kyseliny, například inosinovou, a také minerály, především zinek a vápník. Lastury, které se po vylovení vaří a pak suší, jsou tedy skutečnou delikatesou. Přidávají se třeba do rýžové kaše nebo do omáček. Kantonskou kuchyni si bez nich těžko představíte," vysvětluje prodavačka a ukazuje mi jeden z nejrozšířenějších produktů, které si v Hong Kongu můžete koupit.

Ve srovnání s ostatním zbožím však jeho cena není až tak vysoká. Za kilo dáte kolem 450 až 1800 korun. Záleží, jestli jde o sladkovodní z Číny, nebo o mořské z Japonska. To kilogram takových abalonů, tedy jedlých korýšů i měkkýšů, vyjde až na 60 tisíc. A nejdražší je opět ze Země vycházejícího slunce.

"Jsou velmi dobrým prostředkem proti stárnutí. Proto jsou i vhodným dárkem pro rodiče nebo prarodiče. Často se podávají i při slavnostních příležitostech, jako na svatbách, na čínský nový rok a podobně. Jsou i výborné na potenci, prostě taková přírodní viagra, která má hodně proteinu a málo tuku," prozrazuje prodavačka a hned se mne ptá na věk.

A ještě dodá, že mé pleti by určitě prospěla jen wo, polévka z ptačích hnízd. Už sahá po balíčku s dočervena zbarvenou hmotou pocházející od ptáků čeledi rorýsovitých, například salangany. Jak se dozvídám, je dobrá nejen na hlasivky, což by mi někdy mohlo, jakožto rozhlasovému reportérovi, pomoci, ale třeba i na růst libida. V každém případě mne odradila cena. Deset tisíc amerických dolarů za kilo je trošku moc.

Pokračuji v obhlídce, míjím sušené ryby visící na provázku hned vedle tramvajové zastávky. Plno je i v krámcích s kořenem žen-šen a srnčími parůžky. Ty si můžete koupit celé nebo v krabičkách, kde jsou nakrájené na jemné plátky a používané na pleť i proti stárnutí.

To už se nacházím v bočních uličkách, kdy každá má také svůj název, třeba "žen-šenová" nebo "léčivých rostlin". Velký zájem je také o žraločí ploutve, kterými jsou zdejší obchody doslova nabité. Od těch nejmenších až po více než metrové. Ty ovšem stojí stejně jako malá motorka.

A že jsou kvůli nim žraloci zabíjeni tak, že jim rybáři ploutev uříznou a vhodí je zpět do moře, kde zahynou, to Číňany nijak netrápí. "Všechno je přeci zdravé, tak proč to nejíst?" ptá se za všechny mladá prodavačka.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů