Čtvrtek, 28. března 2024

Playing for the Planet - Pomáhame deťom rásť k ekológii

V rámci programového bloku Playhouse Disney bola v roku 2007 spustená iniciatíva Playing for the Planet, prvá environmentálna iniciatíva zameraná na deti predškolského veku.

Playing for the Planet - Pomáhame deťom rásť k ekológii

Za všetkým stál nový výskum, ktorý ukázal, že britskí rodičia chcú svoje deti učiť o životnom prostredí, nemajú však prístup k správnym informáciám.


Playing for the Planet stavia na vízii programového bloku Playhouse Disney pomáhať deťom učiť sa a rozvíjať prostredníctvom hry a využíva ju v jednoduchých environmentálnych lekciách s témami napr. recyklácia, úspora vody a vysádzanie zelene. Iniciatíva bola uvedená s radou oceňovaných krátkych filmov s ekologickou tematikou a environmentálne zameraných epizód z kľúčových show Playhouse Disney.

Playhouse Disney se spojil s Woodland Trust, bývalým moderátorom programu Blue Peter Petrom Duncanom a detskou špecialistkou Eileen Hayes a spolu vytvorili prvú príručku environmentálnych hier orientovanú na deti predškolského veku. Príručku je možné stiahnuť z internetovej stránky Playing for the Planet, na ktorú sa dostanete zo stránky www.playhousedisney.co.uk. Príručka je plná zábavy, interaktívnych ekologických hier a aktivít pre predškolské deti a ich rodičov.

Po úspechu príručky sa kampaň rozšírila o bezplatný vzdelávací balíček Playing for the Planet určený pre materské školy v celej Veľkej Británii.

Na oslavu prvého výročia kampane Playhouse Disney udeľoval Cenu Playing for the Planet, ktorá mala odmeniť malých i veľkých hrdinov ekológie.


Skvelé nápady pomáhajú deťom pochopiť:

Playhouse Disney sa spojil s popredným environmentalistom profesorom Billom McGuirom a spolu zostavili súbor doporučení, s ktorého pomocou sa deti môžu vydať už od útleho veku tou správnou cestou.

Cieľ je jednoduchý. Pokiaľ sa deti po celej zemi spoja a budú sa starať o životné prostredie, účinok bude vynikajúci.


Tip 1 - Ako môžu deti obmedziť znečišťovanie:

Deti požiadajú svojich rodičov, aby namiesto jazdy autom šli raz do týždňa do škôlky pěšo. Je to oveľa zábavnejšie a lepšie pre životné prostredie. Keby všetky deti šli do škôlky len raz za týždeň pešo, mohli by zabrániť uvoľneniu až 28 270 ton oxidu uhličitého.


Tip 2 - Ako môžu deti šetriť elektrickú energiu

Deti sa uistia, že práve nepoužívané prístroje, ako sú televízie, videá, DVD prehrávače a počítače, nie sú zapnuté v pohotovostnom režime. Pokiaľ by 1,1 milión detí predškolského veku v celej Veľkej Británii pomohlo šetriť elektrickú energiu vypnutím týchto prístrojov, zabránili by tým uvoľneniu až 41 800 ton oxidu uhličitého ročne.


Tip 3 - Ako môžu deti recyklovať!

Deti budú vyhadzovať prázdné plechovky, fľaše a plastové obaly do recyklačných nádob a nie do bežného odpadu. Svojich rodičov požiadajú o to isté. Keby všetky deti priložili ruku k dielu, pomohli by týmto spôsobom zvýšiť recykláciu a recyklácia by stúpla len o desať percent, pomohlo by to znížiť emise uhlíku o 108 900 ton.


Tip 4 - Ako môžu deti šetriť vodou

Deti naplnia svoje fľaše a poháre vodou z kohútika namiesto vody z fľaše a svojich rodičov presvedčia, aby nekupovali balenú vodu.

Keby všetky deti predškolského veku používali vodu z kohútiku, znížili by sa emisie oxidu uhličitého o 12 650 ton, a naviac by sa ušetril viac než bilión litrov vody - čo odpovedá objemu tisícov olympijských plaveckých štadiónov.


Tip 5 - Ako môžu deti šíriť informácie o klimatických zmenách

Deti môžu šíriť informácie o klimatických zmenách tak, že povedia kamarátom čo robia pre planétu a ako sa môžu hrať, aby to planéte prospelo.

V dôsledku týchto jednoduchých krokov by sa emisie oxidu uhličitého znížili o 191 620 ton - asi ako keby prestalo jazdiť 87 100 áut -, čo je v každom prípade vynikajúci výsledok.


Ekologické hry pomáhajú deťom premýšľať o ekológii

Playhouse Disney a bývalý moderátor programu Blue Peter Peter Duncan vymysleli radu ekologických hier a aktivít, s ktorých pomocou môžu rodičia ukázať svojim deťom, ako žiť v súlade s prírodou.


Pestujeme vlastnú zeleninu

Deti a ich rodičia si vypestujú vlastnú zeleninu. Je to skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze, zabrániť zbytočnému baleniu a ušetriť energiu používanú na dopravu zeleniny do supermarketu. Z pestovania sa môže stať i zábavná súťaž, keď si každý člen rodiny zriadi vlastný záhon alebo truhlík. Rodiny môžu začať s paradajkami, cuketami, brokolicami, zemiakmi, a ak majú dostatok miesta i s fazuľami a hráškom. Deti si vyberú miesto, kam svieti slniečko, a budú ho dosť polievať. Najlepším pestovateľom môžu byť udelené ceny. Domáca zelenina bude chutiť skvele.


Hľadáme prístroje v pohotovostnom režime

Rodičia napíšu, koľko domácich spotrebičov je v ich domácnosti v pohotovostnom režime (obvykle svieti červené svetielko), a požiadajú svoje deti, aby v piatich minútach našli čo najviac z nich. Televízie a DVD prehrávače nájdu celkom určite, existujú však také spotrebiče, ako je práčka alebo počítač, u nich si nemusia byť isté. Rodičia odmenia deti za každú správnu odpoveď a ukážu im spotrebiče, ktoré nenašli. Požiadajú ich, aby nabudúce kontrolovali, či sú tieto spotrebiče vypnuté.


Premýšľame o vode

Rodičia požiadajú svoje deti, aby našli všetky miesta v dome, kde odteká odpadová voda - ako je vaňa, dres -, a za každé je odmena. Deti môžu špinavú vodu zhromažďovať a používať ju ku hrám, na polievanie záhrady alebo k vytvoreniu miniatúrneho rybníčka. Rodičia môžu vykopať dieru pre vedro alebo misu a požiadať svoje deti, aby ich okraje ozdobili lístím alebo kameňmi a vytvorili vodný prvok.


Simona Mištíková, Seesame, s.r.o.

Zdroj: http://www.tvcentrum.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů