Úterý, 19. března 2024

Klasické žárovky v Evropské unii postupně skončí

Klasické žárovky v Evropské unii postupně skončí
Počínaje dneškem začíná v celé Evropské unii platit zákaz prodeje klasických žárovek (tzv. „edisonek“) s příkonem vyšším než 100 W a halogenových žárovek s příkonem nad 80 W (pokud nesplňují alespoň energetickou třídu C). Stanovuje to nařízení Evropské komise z března 2009, na němž se shodli představitelé všech 27 států Unie.

Prodejny ovšem mohou i po 1. září klasické „stowattovky“ prodávat dál, až do vyčerpání zásob.

Zásadním důvodem pro přijetí zmíněného nařízení jsou úspory energie a také snižování emisí skleníkových plynů i emisí škodlivých lidskému zdraví. Množství elektrické energie, jež by se mělo díky postupnému odklonu od klasických „edisonek“ v celé EU ušetřit, odpovídá podle propočtu Evropské komise spotřebě elektřiny celé Belgie. Emise se ročně sníží o zhruba 32 milionů tun oxidu uhličitého. „Úsporky“ mají také výrazně vyšší životnost, než „edisonky“, pokud tedy zákazník zvolí kvalitní výrobek. Na účtech za elektřinu spotřebitelé ušetří - průměrná domácnost by měla podle odhadu Evropské komise ušetřit ročně více než 1200 Kč (až 50 eur). Díky čtvrtinové spotřebě elektřiny  se vyšší počáteční investice do zářivky vrátí již do jednoho roku.

Zákazníci si dnes mohou vybírat ze široké škály nabízených úsporných kompaktních zářivek, které jsou mnohem efektivnější než klasické žárovky. Kompaktní zářivky se vyrábějí v mnoha provedeních: klasické trubicové, s matnou baňkou či svíčkové (tzv. miňonkové).

„Při nákupu kompaktní zářivky je třeba pouze dbát na několik základních vlastností,“ říká Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn), o.p.s. a konkretizuje:
* Pro zachování stejné intenzity jako u žárovek by měl být příkon kompaktní zářivky přibližně 4x menší než žárovky – náhradou 60 W žárovky je 15 W kompaktní zářivka.
* Kompaktní zářivky by měly být označeny životností 6-10 let a větší (při průměrném svícení 3 hodiny denně).
* Barva světla by měla být označena jako „teplá bílá“ (na obalu kód 2700K nebo 827).
* Je vhodné volit spíše produkty velkých a renomovaných výrobců.

„Při dodržení těchto jednoduchých kroků vás kompaktní zářivka potěší dlouhým životem, příjemným světlem a mnohem nižšími náklady za elektřinu,“ uzavírá Juraj Krivošík.

Čiré (průhledné) světelné zdroje budou vyměňovány postupně. Zítra začíná platit omezení pro žárovky o příkonu 100 W a více, které budou muset být v energetické třídě C a lepší. Stejná povinnost postupně bude platit pro žárovky s příkonem 75 W (v roce 2010), 60 W (v roce 2011) a v roce 2012 pro všechny žárovky.

Bude-li z estetických důvodů zákazník požadovat čiré světelné zdroje, je možné zvolit čiré halogenové žárovky, které jsou od klasických žárovek k nerozeznání a které mají energetickou třídu B či C. Tyto žárovky jsou vyráběny ve výkonech 18 W, 28 W, 42 W, 54 W, 70 W, 100 W a oproti klasickým žárovkám mají dvojnásobnou životnost. Tyto výrobky mají o 30 až 50 % nižší spotřebu energie, okamžitý náběh, stejné rozměry jako klasická žárovka a jsou plně stmívatelné. V místnostech, kde se svítí kratší dobu, nebo pro ty, kdo úsporné kompaktní zářivky nechtějí používat, jsou tedy plnohodnotnou a ekonomicky rovněž efektivní alternativou.

Na rozdíl od klasických žárovek obsahují ovšem úsporné zářivky rtuť (v průměru 5 mg), která by se ze skládek mohla uvolňovat do půdy či podzemních vod. Po použití se s nimi tedy musí nakládat jako s elektroodpadem. To znamená, že nesmí končit ve směsném odpadu a je třeba je odevzdávat na místech k tomu určených. Tedy například v obchodech, kde se prodávají, ve sběrných dvorech nebo tam, kde příslušné kolektivní systémy (Ekolamp) instalovaly své sběrné nádoby. Recyklace vysloužilých „úsporek“ přitom znamená opětovné využití až 95 % obsahu rtuti.

Postupný přechod k moderním efektivním zdrojům světla se týká pouze běžných světelných zdrojů užívaných v domácnostech. Netýká se tedy žárovek s reflektory, speciálních žárovek do trouby a chladničky, dekorativního osvětlení ani osvětlení, které se používá v průmyslových, obchodních a jevištních prostorech.

Přehled kvalitních náhrad za klasické žárovky najdete například na adrese www.uspornespotrebice.cz.

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů