Čtvrtek, 28. března 2024

Program Zelená úsporám je otevřen i zateplování paneláků

Program Zelená úsporám je otevřen i zateplování paneláků

Dotační program Zelená úsporám, zaměřený na podporu obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a energetické úspory v oblasti bydlení, se ode dneška otevírá i pro dotace na komplexní zateplení panelových bytových domů.

Otevření programu umožnila dohoda mezi MŽP, které spravuje program Zelená úsporám, a Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR), jež spravuje program Nový panel. "Z programu Zelená úsporám poskytujeme dotaci na celkové zateplení panelových domů, program Nový panel pomůže zase s ostatními částmi rekonstrukce," říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.

MŽP v dohodě přistoupilo na podmínky MMR, které určují, že podpora se bude týkat pouze komplexního zateplení panelových domů, které zároveň splní podmínky, které ve své části A stanovuje program Nový panel. "Na efektivní zateplení tak nyní mohou získat dotaci i panelové domy. Propojení s programem Nový panel zase zajistí prostředky například na vnitřní rekonstrukci domů," říká ředitel odboru udržitelné dopravy a energetiky MŽP Petr Holub.

"V příštích týdnech dojde k podpisu dalších prodejních smluv na zhruba 20 milionů ušetřených emisních jednotek, což nám umožnilo podporu rozšířit i pro panelové domy," dodává ministr Miko.
Žádosti o podporu přijímá Státní fond životního prostředí ČR na všech krajských pracovištích od 1. září. Podmínky jsou k dispozici na webových stránkách programu www.zelenausporam.cz. Bezplatná informační linka má číslo 800 260 500.

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů