Pátek, 29. března 2024

Lidé z Okrouhlé Radouně se v referendu vysloví k úložišti odpadu

Lidé z Okrouhlé Radouně se v referendu vysloví k úložišti odpadu

Obyvatelé Okrouhlé Radouně na Jindřichohradecku se v referendu vysloví k případnému vybudování úložiště vyhořelého jaderného odpadu v blízkém skalním masivu u Lodhéřova. Společně s dalšími sedmi místy patří k vytypovaným lokalitám. Plebiscit, ve kterém se lidé v obci mohou vyjádřit také k chystané výstavbě podzemního zásobníku plynů, se uskuteční společně s parlamentními volbami 9. a 10. října, řekl dnes ČTK Michal Šimůnek z občanského sdružení Za Radouň krásnější.
"Rozhodnutí o případné výstavbě úložiště či zásobníku plynů je zásadní rozhodnutí, jehož tíži nelze nechat na bedrech sedmi zastupitelů," zdůraznil Šimůnek. Doplnil, že místní referendum bude nejen vyjádřením názorů obyvatel na obě stavby, ale zároveň signálem pro nově zvolené zákonodárce a ministry.

Podle platného zákona by Správa úložišť radioaktivních odpadů na výsledek referenda brát ohled nemusela. "Ale jak veřejně deklaruje ve všech svých prohlášeních, tak na něj zřetel brát chce," podotkl Šimůnek.

Podle Zdeňka Leitnera ze sdružení se už lidé v obci mohou cítit zavaleni peticemi a dalšími aktivitami, protože obec výstavbu úložiště odmítá už několik let. "Pokud však obě naše bezprostřední okolí devastující stavby nechceme, musíme je opakovaně a co nejhlasitěji odmítat. Místní referendum je jedinečná příležitost nechat zaznít svůj názor tak, aby byl skutečně slyšet," uvedl Leitner.

Podzemní zásobník plynů chce v katastru obcí Okrouhlá a Kostelní Radouň vybudovat Česká plynárenská. Podle sdružení by měla výstavba v lokalitě podobně drastický dopad jako vznik úložiště. Ministerstvo životního prostředí na začátku června stanovilo průzkumné území v blízkosti obou obcí za účelem výstavby zásobníku plynu, obce proti jeho rozhodnutí podaly rozklad.

Vhodné místo pro hlubinné úložiště jaderného odpadu vybírá stát už od roku 1993. Obce se ale jeho umístění dlouhodobě brání. Proto k původním šesti zvažovaným lokalitám (Rohozná a Budišov na Vysočině, Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejice-Vlksice v Jihočeském kraji) později přibyly i dva vojenské újezdy - Boletice a Hradiště.

Vyhořelé jaderné palivo se zatím ukládá do meziskladů u dukovanské jaderné elektrárny. Trvalé úložiště by se mělo hloubit po roce 2050, fungovat by mělo od roku 2065.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů