Středa, 24. dubna 2024

Festival končí kvůli hluku

Festival končí kvůli hluku

Hudební přehlídka Summer of Love na královéhradeckém letišti zřejmě napřesrok nebude

Hradec Králové - Ve výčtu obřích festivalů, které se konají na letišti v Hradci Králové, se s největší pravděpodobností neudrží elektronický Summer of Love, protože letos vyvolal nejvíc stížností na hluk. Ten obtěžuje lidi z okolí letiště a je největším problémem velkých hudebních produkcí v areálu.

Nájemce Festivalparku na letišti Radek Maliník připravuje další opatření, které by mělo hluk snížit.

„S Národním zdravotním ústavem připravujeme studii a 3D model hlavní scény a jejího okolí, abychom našli řešení, jak snížit hluk vycházející z tohoto prostoru,“ řekl Maliník. Model by měl ukázat, co a kde se má vysadit za dřeviny, aby se co nejméně hluku dostalo do blízkých Předměřic a Ruseku.

Právě tyto obce si na hluk stěžují nejvíc, protože reproduktory jsou obráceny jejich směrem. Elektronická hudba při festivalu Summer of Love duněla z areálu celou noc. Krajské město zasáhne hluk z festivalů podle Maliníka jen minimálně.

„Summer of Love se stal naší noční můrou. I když jsme na hluk z letiště zvyklí, za noc jsem měla asi dvacet stížností,“ řekla předměřická starostka Stanislava Marková. Později se sešla s Maliníkem a situaci s ním konzultovala.

„Snaha o domluvu na obou stranách je a doufám, že příští rok už to bude lepší,“ dodala Marková.

Nově postavený protihlukový val u hlavní scény představy pořadatelů zatím nesplnil. „Val s palisádou smysl má, ale bude muset být delší a ze zadní strany osazený keři. Kvůli menšímu hluku budou stromy a keře na blízkých hangárech,“ řekl Maliník.

Podle něj je téměř nemožné udělat bariéry natolik kvalitně, aby lidé v okolí neslyšeli vůbec nic.

Festival Summer of Love by se podle Maliníka mohl na letiště vrátit, pokud by se změnila jeho dramaturgie. „Kdyby se elektronická hudba linula z reproduktorů jen do jedné hodiny v noci, budeme o tom uvažovat. Ale myslím si, že příští rok tu už tento festival nebude,“ dodal Maliník. Navzdory komplikacím plánuje další koncerty: „Připravujeme nové akce a koncerty. Většina z nich bude pouze jednodenní a lidi v okolí rušit nebude.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů